Go to main navigation
Salma

Foto: Filmen Salma

Filmfestival

Tempo dokumentärfestival firar 15 år

Den 4-9 mars är det dags för Tempo dokumentärfilmfestival. Tempo firar sitt 15-årsjubileum genom att hylla dokumentären i alla dess former. Temat för årets festival är Utopia. Var finns dagens visioner, drömmar och utopier? På vilket sätt är de väsentliga för att utveckla ett samhälle? Massor av film, radio, musik, utställningar, seminarier, samtal och möten i Stockholm.

Vi listar några filmer som kan vara av extra intresse för OmVärldens läsare. Hela programmet kan laddas ner här.

-The missing picture. Regissören Rithy Panh, som var tonåring när kommunisterna tog makten i Kambodja, berättar om denna tid av vanvett med hjälp av lerfigurer och arkivmaterial. Oscarsnominerad till Bästa utländska film 2014.

-Salma. Om en ung tamilsk kvinna som låstes in och giftes bort men befriade sig genom att skriva poesi och blev en känd poet.

-Everyday rebellion. Om globala motståndsrörelser och möjligheter till icke våldsamma protester. Som en handbok i aktivism.

-Sepideh. En ung iransk kvinna vill bli astronaut samtidigt som hennes familj gör allt för att hålla henne kvar på jorden.

-Kismet. Turkiska såpoperor blir feministisk inspiration för kvinnor i Mellanöstern, Asien och på Balkan att förändra sina liv.

-Blood. En blodbuss och dess färder på den ryska landsbygden.

-Escape. Om tre romska kvinnor på flykt från förutbestämda mönster och om deras kamp för överlevnad.

-Art War. Skildrar arabiska våren och dess efterföljd genom att följa gatukonstnärer och musiker i Kairo och deras kamp för frihet och demokrati.

-Death metal Angola. Föräldralösa barn i Angola får genom death metal-musik hjälp att få utlopp för sorg och vrede efter år av krig och ständiga uppbrott.

-Vive la France. Om människor i Franska Polynesien som lever i följdverkningarna av det franska atomprogrammet.

Susanne Törneman