Go to main navigation
Invictus

Invictus. Morgan Freeman spelar Nelson Mandela i filmen som visar hur sport kan ena ett djupt splittrat land.

Foto: Keith Bernstein 2009 Warner Bros

Listan

Underbara sportfilmer

Att se en underdog ta hem spelet är en av de skönaste filmkickarna – när den svagaste, fattigaste, mest mobbade och förfördelade vinner. Denna dramaturgi lånar sig speciellt bra till sportfilmer. Det var alltså en lätt match för OmVärlden att plocka ihop en lista med underbara sportfilmer från hela världen.

Kvinnor offside
Kvinnor offside är en smart och förödande samhällskritisk film. Ett antal fotbollsgalna unga kvinnor försöker, utklädda till pojkar, ta sig in för att se VM-kvalmatchen mellan Iran och Bahrein. Men stadion är förbjudet territorium för kvinnor och sex av dem åker fast. Medan vrålen från matchen (filmen är delvis inspelad i realtid) ekar i bakgrunden grälar kvinnorna med de unga tvångskommenderade soldaterna, som inte kan förstå varför de vill sitta bland tusentals okända män som skriker och svär. Det är underbara diskussioner där de patriarkala argumenten effektivt punkteras.
Regissören Jafar Panahi har fått högar med internationella priser. 2010 dömdes han till sex års fängelse och 20 års yrkesförbud för propaganda mot iranska regeringen. Under sin fängelsetid lyckades han dock smuggla ut filmen Detta är inte en film i ett usb-minne gömt i ett bakverk.

Thin  Ice
Om flickor som brinner för sin sport handlar också Thin Ice. Några unga buddistiska kvinnor från Ladakh i Tibet bildar ett lag tillsammans med några muslimska flickor och slåss hårt för sin rätt att få delta i nästa års cupmatcher – mot herrlagen.

Invictus – de oövervinnliga
Invictus utspelar sig under Nelson Mandelas första år som president. Mandela var över-tygad om att försoning var både nödvändigt och möjligt – och med sin osvikliga intuition tog han även sporten till hjälp. Mandela bestämde sig för att stödja Sydafrikas rugbylag Springboks som, förutom att det var ett ganska kasst lag, sågs som en symbol för den gamla apartheidregimen. Under parollen ”Ett lag – ett land” enades hela nationen till slut under World Cup-finalen 1995. En storfilm regisserad av Clint Eastwood med Morgan Freeman och Matt Damon i huvudrollerna. 

Atleten
Abebe Bikila från Etiopien överraskade världen när han vann OS-guld i maraton i Rom 1960. Mannen, som barfota intog Rom knappt 20 år efter att etiopierna kastat ut italienarna ur sitt land, blev en symbol för det fattiga Afrikas styrka – i filmen avslöjas det dock att han sprang barfota för att han fått skoskav. 1964 i Tokyo vann han återigen OS-guld. Men efter några förluster blir han alltmer hånad, hans planer på en come-back grusas av en svår bilolycka som gör honom förlamad i benen. En ny kamp börjar.
Filmen är gjord av Davey Frenkel och Rasselas Lakew, som också spelar Abebe.

Fotboll för Buddha
Fotboll för Buddha utspelar sig i ett tibetanskt kloster i norra Indien, ett av de ställen dit tibetanerna tagit sin tillflykt undan den kinesiska ockupationsmakten. Två pojkar har skickats dit av sina fattiga släktingar i Tibet. Men i Indien gör sig den västerländska kulturen påmind och pojkarna grips av fotbollsfeber. De kämpar desperat för att få hyra en tv och få tillstånd att rigga den i klostret för att kunna se världscupen. Snart grips alla av febern.
Fotboll för Buddha är gjord av Khyentse Norbu, som själv är en tibetansk lama.

Assyriska – landslag utan land
Om sportens enande kraft handlar också Nuri Kinos tv-serie Assyriska – landslag utan land. Assyriska är mer än en fotbollsförening, kampen för minoriteters rättigheter i Mellanöstern, världspolitik och diplomati är en del av vardagen.
Läs mer om Assyriska i kulturkrönikan på sid 65.

Lagaan: det var en gång i Indien
Fyra timmar Bollywoodfilm om cricket. Avskräckande, eller hur? Men underdogkonceptet håller även här. Filmen, gjord av Ashutosh Gowariker, utspelar sig i en liten by under kolonialtiden. Varje år måste bönderna betala lagaan, skatt i form av säd och ris. Eftersom det varit torka har lagaan skjutits upp, men den brittiske befälhavaren börjar bli otålig och kräver nu dubbel betalning. Bönderna föreslår i stället ett vad: om byn vinner i cricket, ska hela provinsen bli befriad från lagaan under tre år, annars blir det tredubbel lagaan.


Byborna har aldrig spelat cricket, men gissa vem som sopar banan med vem.

Anki Wood