Go to main navigation
The Green Prince

Bild från filmen The Green Prince

Foto: press.siff.net

KULTURTIPS

Hamasspion i ny dokumentär

Dokumentären The Green Prince handlar om hur sonen till en av Hamas grundare beslutar sig för att bli spion för Israel. Mosab Hassan Yousef arbetade under tio år i hemlighet för Israels säkerhetstjänst under kodnamnet "The green prince".

Den kontroversiella dokumentären hade premiär i september i USA och är baserad på Yousefs självbiografi Son of Hamas. Filmen skildrar Yousefs dubbelliv som är fullt av risker och tvivel och bygger på klipp från övervakningskameror och intervjuer med Yousef och hans kontaktperson i Israels säkerhetstjänst Shin Bet, Gonen Ben Yitzhak. 

Filmen skildrar hur den sjuttonårige Yousef rekryteras efter att ha blivit gripen av Israel och utsatt för tortyr. Men enligt Yousef antog han erbjudandet från Shin Bet först efter att han bevittnat ännu grövre tortyr och mord på palestinier som misstänktes vara israeliska agenter, utförda av Hamasanhängare i fängelset. 

Dokumentären har väckt stor uppmärksamhet runt om i världen, mycket på grund av det kontroversiella ämnet. Mosab Hassan Yousef har de senaste åren tagit en tydlig ställning i Israel-Palestina-konflikten och är idag en framträdande Israel-förespråkare. Han har uttalat sig kritiskt mot islam i ett flertal medier, lever nu i USA och har konverterat till kristendomen.

Lovisa Kullheim