Go to main navigation
TRANSPHOBIAphot_Ivan_blanco-kopia-(1).jpg

Nur och Rashan ur dokumentären Transphobia. Foto: Ivan Blanco

10 filmer du inte får missa på Tempofestivalen

På måndag drar årets dokumentärfestival Tempo igång. OmVärlden har listat några favoriter från festivalprogrammet.

 • Balcony Tales
  Balkongerna har blivit en viktig del av livet i Havanna och varje balkong står för sin unika historia. I den här korta dokumentären får vi ta del av några av dem. Visas tillsammans med Cats in Riga, Cod Liver Oil and Cream Caramels, Velosophers och Walls i Kortfilmspaketet.
 • Beats of the Antonov
  Sedan självständigheten har krig och våld blivit vardag i Sudan. Under krigstiden har musiken fått viktig betydelse för sammanhållningen i landet. Dokumentären studerar landets identitet och ger nya perspektiv på den svåra konflikten.
 • Maidan
  Under 90 dagar har den vitryska regissören Sergei Loznitsa filmat de regimkritiska protesterna på Maidantorget i Kiev. Dokumentären är fotad från fasta kamerapositioner och fångar sångkarnevaler, brandtal, musik och mat.

 • Ruina
  I central Caracas ligger en över 200 meter höga övergivna bank som nu har blivit ett hem för över 750 venezolanska familjer. Torre David, som byggnaden heter, är med sina över 3000 invånare det största ockuperade huset i världen. Idag har invånarna byggt upp ett eget samhälle, som ställer sig utanför rådande system och lagar. Huset spelar en central roll i den amerikanska TV-serien Homelands tredje säsong. I dokumentären får du inblick i vardagen i byggnaden och insikt i hur ett nytt samhälle skapas. 
 • Bara tre minuter kvar
  Noor är 16 år och får reda på att hennes pappa har fått avslag på sin asylansökan och ska tvångsutvisas till Irak. Hon har själv fått uppehållstillstånd i Sverige och är förtvivlad. Bara tre minuter kvar handlar om Noors kamp för att hjälpa sin pappa.

 • Beyond the Divide
  Iran har i 35 år varit förbjudet i Iran och klassas som ett brott. Men det finns ballerinor som dansar i hemlighet bakom stängda dörrar. I Beyond the Divided får du träffa en av dem.

 • Chameleon
  Anas Aremeyaw Anas är en av de mest hyllade journalisterna i Afrika och mest känd för sina artiklar om korruption i hemlandet Ghana. Genom att vara anonym och klä ut sig har han lyckats avslöja allt från trafficking till missförhållanden i psykiatrin. I Chameleon får du komma närmare den intressanta journalisten.
 • Democrats (kommer även visas på SVT)
  Under tre års tid har Camilla Nielsson haft tillgång till den innersta politiska cirkeln i Robert Mugabes Zimbabwe. I den här dokumentären får tittaren inblick i maktens korridorer under en historisk tidpunkt i Zimbabwes historia. 

 • The Look of Silence
  I oscarsnominerade The Act of Killing fick medlemmar i den indonesiska dödskvadronen berätta om några av sina mord. I den här dokumentären av samma regissör sluts cirkeln genom att skildra offrens perspektiv.

 • Transphobia
  I Transphoboa får du möta Rashan, en transsexuell kurd som lever som kvinna i ett muslimskt land. Som troende muslim oroar hon sig för konsekvensen av sitt livsval. Kommer hon att bli straffad och hamna i helvetet, som många runt henne hävdar?

Missa inte heller:

– Transmedia-loungen där man som publik får vara med och styra innehållet i berättelserna. I transmedia används flera plattformar, som webbsidor och appar, för att skapa berättelser. Besök till exempel piraterna i Somalia eller fatta beslut om oljeindustrins framtid.

– Master class med producenten Orwa Nyrabia – Discussing Safety
Kan man påverka världen utan att riskera sin egen säkerhet? Orwa Nyrabia, producenten bakom Silvered Water, Syria Self-Portrait och Return to Homs, delar erfarenheter och ifrågasätter vår uppfattning om säkerhet. Passa också på att se filmen Silvered Water som visas under festivalvecken.