Go to main navigation
In i lågan - Claes-Göran Bjerner

Foto: Vulkan förlag

BOKTIPS

“Att som krigsfotograf söka sig till faran är inte sunt”

I fyra decennier bevakade tv-fotografen Claes-Göran Bjernér världen. I sina memoarer In i lågan skriver han själv om sitt liv och sitt yrke. Kort tid efter att boken kom ut i somras avled han i sviterna av de lungskador som han dragit på sig under arbetet.

Som första generationens "tv-barn" fascinerades tv-fotografen Claes Göran Bjernér av nutidshistorien han följde genom rutan. Hans lärare hade berättat om rika länder i Afrika och fattiga länder som England och Frankrike. Och om varför förhållanden ändå såg ut som de gjorde.

En nyfikenhet på världen väcktes. Han gjorde FN-tjänst i Kongo, ville egentligen bara filma och fick jobb på radiohuset som filmskarvare, en plantskola för blivande fotografer.

Det blev startskottet för en livslång rapportering från 83 länder och 23 krig. Om detta handlar boken In i lågan. Han berättar om hur han som filmare ofta fick se det värsta och ofta vara rädd för sitt eget liv.

Att som krigsfotografer gör, söka sig till farans centrum, istället för att fly därifrån, är inte sunt, skriver Claes-Göran Bjernér. Man blir skadad av att se det mest skrämmande, ofiltrerat genom kameralinsen. När man inte får blunda måste man stänga av sig själv någon annanstans.

Men det handlar också om ett ansvar att förmedla världen, som denna filmare tycktes ha tagit på fullaste allvar. Man måste väcka engagemang. Påverka. Ta sig in i lågan. Även om priset blir högt.

Claes-Göran Bjernér dog den 17 juni i år. Lungorna som skadades under resan till Bhopal, i Indien, gav till slut upp. Det kostade på att dokumentera gasläckan i Union Carbides fabrik 1984 som tog över tiotusen liv.

In i lågan är en viktig bok om fasor, kanske också om fasor som inte skett, på grund av envetna filmare.

Text: Beata Hansson