Go to main navigation

Foto: Cato Lein

Maria Lindeberg, Moa Nilsson och Helmi Tolonen från Teater Tribunalens

Christian Sango

Foto: Cato Lein

Christian Sango, en av ledarna för teaterprojektet.

Deltagare i teatergruppen hos organisationen CEDEJ i Uvira

Foto: Kvinna till Kvinna

Deltagare i teatergruppen hos organisationen CEDEJ i Uvira, i Kongo, på en filmad sekvens som visas i föreställningen.

Douce Namwezi Nimbamba

Foto: Cato Lein

Douce Namwezi Nimbamba, journalist

De iscensätter Kongos grymheter

OmVärlden har sett teaterföreställningen "Les femmes" (Kvinnorna). En teater baserad på kongolesiska kvinnors berättelser om diskriminering, trakasserier och sexuella övergrepp. "Ett nytt verktyg för att nå unga kvinnor i Kongo", menar Christian Sango, aktivist och en av projektets ledare.

På scenen utspelar sig minst sagt grymma historier. En kvinna, som börjat arbeta på fälten efter att ha fött barn, hindras av två män på vägen hem och blir så illa våldtagen att hennes liv inte går att rädda.

En nybliven änka får veta att hon måste flytta ut ur huset med sina döttrar, eftersom makens far vill ge det till sin andra son. Kvinnor har enligt lag rätt att ärva i Kongo, men i praktiken negligeras ofta detta. En flicka tvingas sluta i skolan då hennes far förlorar arbetet, medan hennes bror får fortsätta studera.

Den starkaste berättelsen visas inte, om kvinnan som brutalt dödas. Den bedömdes för stark för "Les femmes", men så här ser verkligheten ut för många unga kvinnor i det krigshärjade Kongo. Kvinnors rättigheter kränks och ifrågasätts dagligen.

Riktar sig till unga kvinnor

Bakom "Les femmes" står organisationen Kvinna till Kvinna och deras kongolesiska samarbetsorganisationer CEDEJ-GL och AFEM. Teaterföreställningarna riktar sig till unga kvinnor i östra Kongo och framförs i både skolor och byar.

– Tidigare var det svårt att få unga att prata om att de utsätts för sexuella trakasserier, eller till och med våldtäkt, av sina lärare. Men nu upplever vi att eleverna oftare vågar rapportera om övergrepp. Vi har också gett ut en pamflett om mänskliga rättigheter. Det är svårt att försvara dina egna rättigheter om du inte känner till dem, säger Christian Sango.

När pjäsen nu visas i Sverige står fyra skådespelare från Teater Tribunalens utbildning Politisk scenkonst på scen. De har under ledning av regissören Anna Jakobsson deltagit i "Les femmes"-projektet.

Egentligen skulle de ha varit åtta skådespelare, men de kongolesiska skådespelare, som tillsammans med regissören Susanna Forsberg arbetat fram den andra delen av föreställningen i Kongo, fick bara några dagar innan avresan avslag på sina visumansökningar.

I och med visumproblemen fick alla planer på utbyte, gemensamma teaterworkshops och en gemensam föreställning hastigt skrotas. Istället har Teater Tribunalen-eleverna repeterat in det kongolesiska materialet under två intensiva dagar. De frånvarande skådespelarna från Kongo blir dock symboliskt närvarande genom korta, projicerade filmsekvenser mellan berättelserna.

Motstånd mot ökad jämställdhet

Douce Namwezi Nibamba, journalist och aktiv i organisationen AFEM beskriver det motstånd som ökad jämställdhet i Kongo ofta möter.

– Traditionellt har kvinnor setts som snäppet under män, särskilt på landsbygden där kvinnors plats ofta anses vara vid spisen. Men vi måste arbeta för de rättigheter som tillhör alla människor. Kvinnor ska ha rätt att gå i skolan, att bestämma över sin egen sexualitet och att leva sitt liv som hon önskar, säger Douce Namwezi Nibamba.

Kongo är ett världens fattigaste länder, men är paradoxalt nog samtidigt det rikaste landet i Afrika vad gäller naturtillgångar. Det som skulle kunna ge landet välstånd har istället resulterat i stridigheter och konflikter. Framför allt handlar det om värdefulla metaller som coltan, som behövs för att tillverka många elektronikprodukter.

Som så ofta är det kvinnorna som råkar värst ut i de väpnade konflikterna. Våldtäkt används systematiskt som vapen för att bryta ner och söndra.

– Multinationella företag ger vapen till rebellgrupper för att destabilisera området, så att deras egen kontroll blir starkare, och rebellgrupperna våldtar i sin tur kvinnorna. Världen måste verka för att utvinningen av dessa mineraler sker på ett sätt som gagnar Kongo, och inte som i dag med krig och våld, säger Douce Namwezi Nibamba.

Christian Sango hoppas kunna fortsätta med teaterarbetet framöver, gärna med stöd i form av till exempel regissörsmedverkan.

– Vi har så många studenter som vill lära sig skådespeleri efter att de sett föreställningarna, så att de också kan vara med och påverka.

Text: Karolina Bergström