Go to main navigation
De-bortglomda.jpg

BOKTIPS

Det räckte inte med att Hitler kallade afrikaner för halvapor

En ny bok lyfter fram Afrikas och Asiens roll i andra världskriget. Det blir då inte lika självklart att det krig, som ofta beskrivas som en kamp mellan de onda och de goda, verkligen var det.

Vår kunskap om hur Afrika drabbades av andra världskriget sträcker sig kanske till att Etiopien erövrades av Italien och att tyskarna och de allierade utkämpade ett ökenkrig i Nordafrika. Att många afrikaner, latinamerikaner och andra asiater än japaner deltog i kriget pratas det sällan om.

Tiotals miljoner människor i Afrika, Asien, Latinamerika och Oceanien dödades i andra världskriget och stora delar av Asien blev mål för massiv förstörelse.

Journalisten Folke Schimanski har för sin bok ”De bortglömda” gjort gedigen research för att se kriget ur afrikanernas, latinamerikanernas och asiaternas perspektiv. Det blir då en kamp mellan rasistiska kolonialmakter på båda sidor: Storbritannien och Frankrike mot Tyskland och Italien. Även på den sida som sade sig kämpa för demokrati och frihet var rasismen utbredd.

Britterna hade till en början svårt att rekrytera soldater i Afrika, men fick ett starkt argument när Adolf Hitler i boken ”Mein Kampf” kallade afrikaner för ”halvapor”. Detta räckte emellertid inte, utan de brittiska värvarna fick ofta använda sig av brutal tvångsrekrytering.

Under brittisk flagg kämpade fem miljoner soldater från kolonierna, hälften av dem från Indien. De fick sämre lön, utrustning och vapen. Även de mytomspunna franska motståndsstyrkorna präglades av rasism. Trots att de till två tredjedelar bestod av afrikaner från Frankrikes kolonier var det bara vita som tågade in i det befriade Paris 1944.

Japanerna hävdade ofta att de befriade asiaterna från västs kolonialism, men japanernas herrefolksattityd mot andra asiatiska folk fick fasansfulla konsekvenser, till exempel vid massakern i den kinesiska staden Nanjing eller när man tvingade hundratusentals kvinnor från Korea, Kina, Filippinerna och Indonesien att stå soldaterna till tjänst i särskilda armébordeller där de utsattes för brutalt våld.

Deltagandet i kriget gav senare många afrikaner och asiater drivkraft i sina kamper för frigörelse från kolonialmakterna, men till ett högt pris. De bortglömda vänder upp och ner på en ofta väl etablerad bild av andra världskriget.

Text: Mats Sundgren