Go to main navigation
Sandra_valmote.jpg

filmtips

En stark film om Sandra Torres och kvinnors kamp i Guatemala

Guatemala är ett av världens mest ojämlika länder. I filmen “Konsten att döda en politiker” får vi följa vänsterns kvinnliga kandidat Sandra Torres kamp i presidentvalet 2011. Filmen har premiär på fredag den 13 mars.

Sandra Torres ställer upp i valet för att kunna fortsätta sitt reformarbete som landets första kvinnliga president. Trots att snart två decennium gått sedan fredsavtalet mellan vänstergerillan och militären präglas det politiska och sociala livet i Guatemala fortfarande av stora orättvisor och motsättningar. Det vill dokumentärfilmarna Ulf Hultberg och Åsa Faringer spegla genom att på nära håll följa Sandra Torres valkampanj.

Biopubliken får följa hennes möten med den fattiga ursprungsbefolkningen runt om i landet. Enligt FN:s livsmedelsprogram lever över 50 procent av befolkningen i fattigdom och 13 procent i extrem fattigdom. Nästan 70 procent av ursprungsbefolkningen lider av kronisk undernäring.

Vackra filmsekvenser på kvinnor i färgstarka kläder som allvarligt lyssnar till Sandra Torres budskap förstärker filmupplevelsen. Det gör även sekvenser som skildrar befolkningens vardagsliv.

Valrörelsens förlopp blandas på ett effektivt sätt med arkivfilmer från militärdiktaturen mellan 1954 och 1985 och inbördeskriget mellan 1970 och 1996. I bakgrunden förklarar Ulf Hultberg på ett pedagogiskt sätt skeendena i landets historia.

Filmen visar även delar av Pérez Molinas, för detta general i det blodiga inbördeskriget, motkampanj. Även några väljare får komma till tals. Framför allt skildras hur valrörelsen urartar och motsättningarna ställs på sin spets i en extremt hätsk mediakampanj mot Sandra Torres. Våld mot flickor och kvinnor i Guatemala är ett kroniskt problem och förövarna går oftast fria enligt Human Rights Watch. Filmaren Åsa Faringer säger till OmVärlden att kvinnornas situation i Guatemala avspeglas i det sätt på vilket Sandra Torres häcklas under kampanjen.

“Konsten att döda en politiker” är en angelägen film om ett land som mellan valen var fjärde år hamnar utanför svensk medias täckning. Detta trots att Sverige är en av Guatemalas större bilaterala biståndsgivare.

Ulf Hultberg och Åsa Faringers förra film om Guatemala, “Pumans dotter” (1994), belönades med en guldbagge.

Filmen visas även den 14 och 19 mars på Bio Rio.

Text: Ann-Catrin Emanuelsson