Go to main navigation
bmusik.jpg

Stillbild tagen från musikvideon till Batidas singel Bazuka.

musiktips

Färsk musik från den afrikanska diasporan

Musiktipset i juni ägnar OmVärldens Lars Lovén åt ett par helt färska låtar som har det gemensamt att bakom dem står delar av den afrikanska diasporan. Fast i ett fall får man spåra rötterna långt, långt tillbaka. Och den avslutande låten har ett par år på nacken, men är alldeles för bra för att inte ta med i det här sammanhanget.

Novalima

Den peruanska musiken är sedan flera hundra år tillbaka djupt influerad av Afrika. Det är förstås slavhandeln som spökar, och under 1900-talet har flera stora stjärnor kommit ur den afroperuanska scenen. Mest känd är sångerskan Susana Baca, som bidragit till att musiken fått en revival under 1990- och 2000-talet. Novalima gör en elektronisk tolkning av samma arv. De första av de två låtarna nedan kommer från albumet Planetario som släpps nu i dagarna.

 

Monoswezi – Mataya

Och så ett besök i vårt grannland Norge, tillsammans med bandet Monoswezi, som också har medlemmar från Zimbabwe, Mozambique och Sverige. Mataya drivs känsligt framåt av slagverken och har mbiran (tumpianot) i en central roll. Låten kommer från deras nya album Yanga, som släpptes i slutet av maj.

Blick Bassy – Akö

Ö:et i den här titeln har ingenting med Skandinavien att göra, utan är mer troligt en rest av Tysklands korta men blodiga historia som kolonialmakt i Centralafrika. Blick Bassy kommer från Kamerun och sjunger på det lilla Bassa-språket, samt på engelska och franska. Han har också bott länge i Frankrike, där han bland andra spelat med Kameruns allra mest kända musiker, Manu Dibango. Trots en karriär på 20 år är detta bara Akös andra album, men kanske kan det på allvar ta honom utanför den lokala franska scenen.

 

Hindi Zahra

Även Hindi Zahra bor i Paris, men kommer ursprungligen från Marocko. 2010 fick hon sitt stora genombrott med albumet Handmade, djupt influerat av Paris, sjunget huvudsakligen på engelska men med rytmiska och språkliga inslag från berber-kulturen. Det här är den första videon från hennes nya album Homeland. Men leta ännu hellre upp albumets inledande låt To the Forces på valfri musiktjänst, och hör gnawainslagen.

Batida – Bazuka

Hjärnan bakom gruppen Batida är den Angolafödde portugisen Pedro Coquenão. Han började som radio-dj, men hittade snart ett musikaliskt hål att fylla. Batidas musik bygger framför allt på kuduro, stenhård angolansk ghettotechno, men i Batidas version blandas den med äldre samplingar. Låten Bazuka är en ironisk kommentar till det långvariga angolanska inbördeskriget och den kvarvarande polariseringen mellan de olika fraktionerna.

Text: Lars Lovén