Go to main navigation
cheanlong01-web.jpg

Foto: © Chean Long

Musiktips

Fem konserter du inte får missa i höst

I OmVärldens första musiktips efter sommaren ger Lars Lovén en försmak av fem artister med rötter i Afrika, Sydasien och Centraleuropa, som under hösten kommer till Sverige för konserter. Ta chansen att lyssna in dig på allt från countryinfluerad algerisk musik, till ett av världens bästa romska band och en tidig Mory Kante. Eller varför inte kambodjansk rock.

Souad Massi – A Letter to Si H'med

Den algeriska singer-/songwritern Souad Massi gjorde karriär i Algeriet under det oroliga 1990-talet, men tvingades till slut lämna landet sedan både hon och medlemmarna i hennes band hotats av islamister. Numer bor hon i Paris varifrån hon internationella karriär. Hennes första soloalbum Raoui blev en hit. A Letter to Si H'med kommer från hennes mest countryinfluerade skiva, Ô Houria, från 2010.

Den 13 september spelar Souad Massi på Malmö Konserthus.

 

 

Taraf de Haïdouks – Från filmen Latcho Drom

I Tony Gatlifs film Latcho Drom får man, genom musiken som uppstått när den romska traditionen mött lokala musiktraditioner, nästan okommenterat följa romernas folkvandring från Indien till Spanien. Ett av filmens bästa inslagen, och ett av de allra bästa romska banden, är Taraf De Haïdouks från Rumänien.

Den 30 september spelar Taraf de Haïdouks på Kulturens hus i Luleå. De spelar också bland annat i Uppsala och i Piteå.

Mariza – Rosa Branca

Marisa dos Reis Nunes är född i Mozambique. Men det är i Portugal, och under namnet Mariza, som hon blivit känd som en försiktig förnyare av fadon. Just fado är ju en av de musikstilar som omges av berättelser om en extremt konservativ publik som motsätter sig alla förändringar. Samtidigt är Mariza, i likhet med de flesta samtida fadostjärnor, just förnyare.

I Marizas fall handlar det om att hon blandar in bland annat jazz och kap verdisk morna i fadon.

Den 2 oktober uppträder Mariza på Konserthuset i Stockholm.

 

Dengue fever – Sni Bong

Kambodjansk populärmusik har gjort ett ytterst begränsat avtryck i västvärlden. Och kanske är inte heller det här att räkna som ett rent kambodjanskt projekt. Oavsett vad har bröderna Zac och Ethan Holtzman, tillsammans med sångerskan Chhom Nimol, lyckats skapa en mycket lyckad fusion av psykedelisk rock och kambodjansk rock. Bandet figurerar också i dokumentärfilmen Sleepwalking Through the Mekong, som handlar om deras turnerande i Kambodja och hur Chhom Nimol återknyter kontakterna med sina musikaliska rötter.

Den 13 oktober spelar Dengue Fever på Södra teatern i Stockholm.

 

Salif Keita – Jurukan 

Även om södra Mali, och huvudstaden Bamako, inte drabbats lika hårt som de norra delarna, har konflikten i landet inneburit ett hårt slag, inte minst för musiklivet. Men de större artisterna klarar sig bra på sina internationella karriärer. En av de allra största är Salif Keita, som inledde sin karriär redan 1967, 18 år gammal. Då gick han med i Super Rail Band de Bamako som spelade på järnvägshotellet i Bamako och var en av Malis finaste orkestrar. Här är en lite senare inspelning med samma orkester, där även den blivande stjärnan Mory Kante medverkar.

Den 8 november spelar Salif Keita på Västerås konserthus. Den 5 november spelar han på kulturhuset i Stockholm.

https://www.youtube.com/watch?v=iTqa48CVVP4

 

 

Text: Lars Lovén