Go to main navigation
colombia-musiktips.jpg

Foto: Youtube: Choc Quib Town - Ritmo violento

MUSIKTIPS

Fem musiktips från Latinamerikas mest spännande musikscen

I detta musiktips lyfter lars Lovén fem låtar från Colombia, ett land som långsamt håller på att krångla sig ur ett inbördeskrig, men också har en av de mest spännande musikscenerna i Latinamerika. I botten finns ofta cumbian, den gamla dansmusiken som med sin enkla rytmik har visat sig vara en utmärkt utgångspunkt för i stort sett vilken musik som helst. Men här finns också hiphop, lekfull experimentpop och esoterisk electronica.

Meridian Brothers - El ganadero del futuro

Konstmusikern Eblis Alvarez grundade tillsammans med bland andra multiinstrumentalisten Maria Valencia gruppen Meridian Brothers, och har sedan dess rört sig ut i ett poppigare landskap. Men det är trots allt pop som inte låter som så mycket annat. Álvarez har även varit med i Ondatropica (nedan) samt i cumbiabandet Frente Cumbiero.

Choc Quib Town - Ritmo violento

I Cali, på Colombias stillahavskust är är den afrocolombianska kulturen som starkast. Där bildades också hiphop-gruppen Choc Quib Town, av syskonen Gloria och Miguel Martinez, samt Carlos Valencia. Kring 2010 slog de igenom på allvar internationellt. Ritmo violento kommer från deras nya album Mismo. Gillar man sin musik mer traditionell kan man i stället lyssna på Behind the machine, från 2013, där de spelat in sina gamla låtar på liveinstrument.

Bomba Estereo - Fiesta

En till trio. På ytan kan Bomba Estereo påminna om Choq Quib Town, men de är mer alternativa, om uttrycket tillåts. Mer elektroniska och blandar samtidigt in mer traditionella inslag i sin musik. Det har också gjort Liliana Saumet, Símon Mejía och Júlian Salazar populära på europeiska festivaler.

Ondatropica - Chop'n'quench

Ett jättelikt all stars-projekt med syftet att föra samman de stora i colombiansk populärmusik, från då så väl som nu. Initiativtagare är Mario Galeano, från bandet Frente Cumbiero och den brittiske producenten Will Holland. Totalt deltar 42 musiker i Ondatropica. Låten som spelas här är en cover på den nigerianske musiklegenden Fela Kutis låt Chop'n'quench.

La Minitk Del Miedo - Yo te quiero calavera

Apokalyptisk tropisk musik, trevlig existentialism och gotisk cumbia. I alla fall om man får tro La Minitk Del Miedo själva. Men det är högst oklart var det trevliga kommer in, och inte heller alldeles enkelt att spåra cumbian. Det gotiska däremot ligger som en tung svart kappa över Bogotagruppens dystra electronica.

Text: Lars Lovén