Go to main navigation
Sams'K Le Jah - Ce President la

Sams K Le Jah 

Foto: youtube.com/tackborse

MUSIKTIPS

Musikaliska protester i militärkuppens Burkina Faso

För ett knappt år sedan försökte Burkina Fasos president Blaise Compaoré, i strid mot konstitutionen, förlänga sin tid vid makten. Då hade han redan styrt landet i 27 år. Han avsattes efter folkliga protester och nu i oktober skulle det hållits nyval, men i förra veckan tog av en av Blaise Compaorés närmaste män, general Gilbert Diendere, makten. När detta skrivs hade kuppmakarna dragit sig tillbaka. Lars Lovén är tillbaka med musiktips som relaterar till situationen i Burkina Faso.

Sams K Le Jah - Ce president La

När Blaise Compaoré tvingades bort var det framför allt gräsrotsrörelsen Le Balai Citoyen (folkets kvast) som organiserade protesterna. En av ledarna är Sams K Le Jah. Under kuppen förra veckan attackerades hans hus och det ryktades ett tag att han gripits, men det visade sig inte stämma. Låten "Ce president la" handlar om att Blaise Compaoré måste avgå, men den är uppenbarligen minst lika relevant idag.

Didier Awadi och Smockey - La patrie ou la mort

Rapparen Smockey är en annan av centralgestalterna i Le Balai Citoyen. Här rappar han tillsammans med Didier Awadi från Senegal om Burkina Fasos tidigare ledare Thomas Sankara, som blivit en samlande gestalt för proteströrelserna i landet. Sankara är också aktuell i den pågående krisen. I förra veckan skulle en ny rapport om mordet på honom ha publicerats, efter att hans kvarlevor undersökts på nytt. General Gilbert Diendere misstänks ha varit delaktig i mordet.

 

Waga 3000 - Sak sin paode

Den unga hiphop-duon Waga 3000 (titeln refererar till Ouagadougous lyxigaste bostadsområde, Ouaga 2000) har också varit högljudda kritiker av situationen i landet, men har tidigare stått lite vid sidan av de mer etablerade rörelserna. Till exempel har de varit skeptiska till det okritiska hyllandet av Thomas Sankara. Under protesterna mot Blaise Compaoré deltog dock Waga 3000:s medlemmar Art Melody och Joey Le Soldat aktivt.

Art Melody - Moogho

Den senaste tiden har medlemmarna i Waga 3000 koncentrerat sig på sina solokarriärer. Hittills har Art Melody varit mest framgångsrik. Här är ett smakprov från hans kommande album Moogho.

MOOGHO by Art Melody - New Album - October 2015

Victor Démé - Djon Maya

Medan Burkina Faso lamslogs av kuppen och de efterföljande protesterna, avled en av landets mer kända artister, Victor Démé, i hemmet i Bobo-Dioulasso. Hans död hade dock naturliga orsaker. Démé blev känd internationellt efter sin skivdebut 2008, men då hade han redan varit verksam som artist i omkring 20 år.

Text: Lars Lovén