Go to main navigation
Omar_Souleyman.jpg

Omar Souleyman, artist från Syrien.

Foto: Stuart Sevastos

SPELLISTA

Musik från några av världens mest konfliktfyllda länder

En gammal OmVärldenbekant gör come back. Frilansjournalisten Lars Lovén kommer varje månad ge tidningens läsare musiktips. Den här gången från Mellanöstern, Nordafrika och Afrikas horn, där gamla och nya konflikter sedan länge överskuggar regionens kulturella rikedom. Så här är fem musikaliska påminnelser, från några av de värst drabbade länderna.

1. okänd, Irak

Invasionen av Irak och de efterföljande upproren och inbördesstriderna gjorde det närmast omöjligt att leta musik i landet. Så samlingen ”Choubi Choubi”, med irakisk folkpop, sattes samman av material man hittade på säkrare ställen. Som i Syrien. Det här är ett exempel på en stil som kallas just Choubi, med en för eftervärlden okänd artist.

2. Omar Souleyman, Syrien

Tio år senare är situationen i Syrien minst lika illa som den i Irak. Men åren innan inbördeskriget bröt ut fick den syriske bröllopssångaren Omar Souleyman ett osannolikt genombrott världen över med sin minst sagt intensiva stil. Här är ett radioklipp där Björk talar om Souleyman och spelar lite av hans musik. Men lyssna först på hans musik.

3. Dur-Dur Band, Somalia

Längst ut på Afrikas östra spets ligger Somalia, sedan ett par årtionden sönderslitet av inbördeskrig. Men även här finns det en historia av blomstrande populärmusik. Som Dur-Dur band, från 80-talets Mogadishu. 

4. Alsarah, Sudan/Jemen

Alsarah kommer från Sudan, men har växt upp i Jemen. På sistone har hon blivit känd med sin grupp Nubatones, med vilka hon gör östafrikansk retro-pop med nubiska influenser. Men det här är ”Jibal Alnuba”, en låt från ett samarbetsprojekt med den franske producenten Debruit.

5. Ali Hassan Kuban, Sudan/Egypten

Nubien ja. Det har inte funnits ett självständigt nubiskt rike sedan 1504, men i Egypten så väl som i Sudan finns fortfarande en nubisk identitet. Nubiernas i särklass störste artist, som bland annat influerat Alsarah, var Ali Hassan Kuban.