Go to main navigation
spellistatva.jpg

Quantic y su Combo Barbaro.

MUSIKTIPS

Nya hits från gamla stjärnor

Den här månadens musiktips handlar om gamla stjärnor världen över som fått sina karriärer återupplivade av samarbeten med yngre producenter. Vissa, som Cheikh Lo, är redan välkända. Andra, som medlemmarna i Quantics Combo Barbaro, är respekterade men lokala musiker som nu fått en internationell scen.

Mbongwa Star

Det rullstolsbundna bandet Staff Benda Bilili ffrån Kinshasa blev huvudpersoner i en dokumentärfilm och fick plötsligt turnéer över hela världen. Inte alls oförtjänt. Sedan splittrades de. Men ur resterna,och med hjälp av den franske producenten Daniel L, har något musikaliskt minst lika intressant uppstått, nämligen Mbongwa Star, som blandar in betydligt fler stilar och även mer moderna element i musiken.

  

Quantic y su Combo Barbaro

Colombia är hemland för cumbian, en musikstil som omformat Latinamerikas musikliv flera vågor, nu senast som electrocumbia. Vi ska återkomma till det i ett senare musiktips. Men här handlar det om Will Holland, mer känd som Quantic, som samlat ihop flera band av renommerade colombianska musiker, som Quantic y su Combo Barbaro från staden Cali. Här med llåten No Soy Del Valle

 

Luzmila Carpio

Luzmila Carpio kommer från Bolivia och sjunger på Quechua. Här möter hon producenter från det hippa Buenos Aires-bolaget ZZK, som varit föregångare inom elecgtrocumbian. Bland de som gör remixer på Carpios låtar finns El Remolon och Chancha via Circuito. Hela skivan finns att höra online.

Luzmila Carpio Meets ZZK by Luzmila Carpio

 

Cheikh Lô

Från starten med Orchestre Volta Jazz har Cheikh Lô varit med om de flesta av de senaste 50 årens musikaliska trender i Västafrika. Det här är låten Degg Gui från hans komman album Balabalou, som har producerats av svenske Andreas Unge.

 

Paradise Bangkok Molam International Band

Maft Sai och Chris Menist började som dj:s och skivsamlare, och ligger bakom ett par mycket ansedda samlingar av Thailändsk musik för skivbolaget Soundway. Men precis som Quantic tog de det hela ett steg längre och samlade ihop ett band för att kunna spela musiken live. Stilen kallas Molam och kommer från nordöstra Thailand. Några av musikerna de spelar med är Kammao Perdtanon och Sawai Kaewsombat, och det här ska vara bandets livedebut.

 

Text: Lars Lovén