Go to main navigation
Aminata Wassidje

Foto: Amsatou Diallo

Aminata Wassidje

Art Melody

Foto: Benjamin Lebrave

Art Melody

Aero Manyelo

Foto: Roman Leveque

Aero Manyelo

Benjamin Lebrave

Foto: Hada

Benjamin Lebrave

Digital teknik förändrar afrikansk musikindustri

Digital distribution av afrikansk musik växer snabbare än någonsin. Men i samma takt förändras också musikernas möjligheter till intäkter.

Under de senaste åren har afrikansk musik fullständigt exploderat över nätet, och mobiltelefoner har snabbt blivit ett lättillgängligt sätt för Afrikas växande medelklass att lyssna på ny musik. Enligt beräkningar finns det i dag över 600 miljoner mobilabonnemang enbart i länderna söder om Sahara, och mobila musiktjänster specialiserade på en afrikansk marknad växer lavinartat.

Men i takt med att mer och mer musik blir tillgänglig digitalt, möter afrikansk musikdistribution liksom i väst också nya utmaningar vad gäller ersättning till artister. Benjamin Lebrave, fransman bosatt i Accra sedan 2010, driver skivbolaget Akwaaba Music.

– När jag först kom till Ghana 2007 fanns det marknadsstånd med kassettband och cd-skivor i varje gathörn. Men redan 2010 var alla stånden borta – nu lyssnar alla istället på musik genom sin mobil, säger Benjamin Lebrave som menar att digital teknik totalt förändrat det afrikanska musiklandskapet.

Han startade Akwaaba Music 2008 efter att ha fått en mängd cd-skivor från Ghana av en vän som varit i landet. Men när Benjamin Lebrave, som då själv arbetade med digital musikdistribution i San Fransisco, började leta efter liknande musik på nätet hittade han i stort sett ingenting. Ett besök i Ghana och all fantastisk musik som han hörde där, men som då inte fanns att tillgå digitalt, inspirerade honom till att själv flytta dit och starta ett skivbolag.

Akwaaba Music, som distribuerar ett fyrtiotal artister från länder som Ghana, Mali och Sydafrika, delar sina intäkter rakt av med de artister man ger ut. Bland bolagets artister finns bland annat sydafrikanske houseproducenten Aero Manyelo samt Art Melody, en hiphopartist från Burkina Faso vars senaste skiva ”Wogdog blues” fått fina recensioner i bland annat Svenska Dagbladet.

– Hans musik har ofta ett politiskt budskap. Men den kommande skivan som vi snart släpper är en akustisk inspelning med musiker från norra Ghana. Där går Art Melody tillbaka till sina rötter så att säga, med ett minst sagt häftigt resultat, säger Benjamin Lebrave.

Många artister i regionen lägger i dag upp sin musik gratis på nätet, berättar Benjamin Lebrave. I och med att fysiska medier som kassetter och cd-skivor i princip har försvunnit, är möjligheterna att tjäna pengar på försäljning av dessa också borta. Istället hoppas musiker på sponsoravtal och betalda spelningar. Men liksom i väst gäller det att vara registrerad hos en så kallad ”aggregator”, en digital grossist, för att få vidare sin musik till de stora musiktjänsterna som Itunes och Amazon. Många mindre afrikanska skivbolag har inte avtal med en aggregator, och kan därmed inte sprida sin musik till en bred publik.  

Brian Shimkovitz, musikantropolog och dj, driver musikbloggen och skivetiketten Awesome tapes from Africa som ger ut afrikansk musik på kassettband. Han menar att det generellt är svårt att se till att artisterna blir betalda vid digital distribution, speciellt när det gäller äldre inspelningar.

– Traditionellt har artister fått en klumpsumma vid inspelning, däremot inga royalties på försäljning. Jag ser hur afrikanska musikbolag som tidigare gett ut på kassett och cd-skivor nu laddar upp hela kataloger på Itunes och Amazon, och artisterna som gjort musiken får ingen ersättning. Dessa bolag är ofta små, Afrikabaserade och inte alls onda på något sätt – det är bara ett nytt slags sätt att ”piratkopiera” på.

Hur ser då det afrikanska musiklandskapet ut om tio år? Benjamin Lebrave tror på de nischade, afrikanska musiktjänsterna.

– Tjänster som Spotify och Deezer kommer knappast att lyckas om de försöker slå sig in på den afrikanska marknaden.

Text: Karolina Bergström

Afrikanska musiktjänster

Finskättade Spinlet är med nära en miljon registrerade användare en av Afrikas största musiktjänster, med en musikkatalog som förra året omfattade mer än 50 000 artister. I Nigeria har de exempelvis knutit till sig highlife-legendaren Victor Olaiya och hiphopartisten Ice Prince. En annan stor musiktjänst är Nigeriabaserade Iroking, där man också underlättat för artister att kunna ta bort piratkopierat material från Itunes.

Art Melodys "Wogdog Blues" på Soundcloud

Videos: FUTUR och Barka Barka

Aero Manyelo på Soundcloud.