Go to main navigation
bokeurafrika.jpg

BOKTIPS

Ny syn på Europas kolonialism

Det är med höjda ögonbryn som man läser boken Euroafrika. Att det för 60 år sedan var ett högst seriöst projekt att göra Afrika till en del av EU är det få som minns idag, men författarna Stefan Jonsson och Peo Hansen påminner oss om en i allra högsta grad intressant del av EU:s historia.

För bara 60 år sedan ansågs det i Europa som självklart att Afrika borde vara en del av EU. Afrika sågs som räddningen för ett krissargat Europa. Det kan vara värt att påminna sig om i en tid när tusentals mäniskor dör i försöken att ta sig över Medelhavet.

Det är onekligen med höjda ögonbryn som man börjar läsa boken Eurafrika. Projektet med samma namn som boken var en plan som omfattades av ledande politikerna.

Förespråkarna såg inte Medelhavet som ett hav som skiljde de båda kontinenterna åt, utan som något som förenade dem. Den blivande franske presidenten Francois Mitterrand skrev 1953 att Medelhavet var en klarblå sjö i hjärtat av Eurafrika.

Det material som statsvetaren Peo Hansen och kulturvetaren Stefan Jonsson, professorer i Linköping, presenterar i boken är resultatet av omfattande källforskning. Och det utgör definitivt inte en del av EU:s officiella historieskrivning. I själva verket, konstaterar författarna, är Eurafrika en del av EU:s bortträngda historia. Frågan är om unionen hade tilldelats Nobels fredspris om projektet hade varit mera känt.

De första idéerna om Eurafrika dök upp i samband med tankarna på en europeisk integration efter första världskriget. Då utgjorde stora delar av Afrika kolonier till flera europeiska länder. Efter andra världskriget dammades planerna på ett förenat Europa, som också inkluderade de afrikanska kolonierna.

Ett skräckscenario för många av de politiska ledarna i Europa var att USA och Sovjet skulle ta över Afrika. De europeiska ledarna såg ansåg att Afrika kunde utvecklas för Europas vinning och oljefyndigheter i Sahara skulle kunna bli basen i Europaunionens energiförsörjning.

Euroafrika sågs också som ett sätt att hindra avkoloniseringen och att skapa ett tredje block mellan supermakterna USA och Sovjet. Sedan sprang utvecklingen snabbt ifrån Eurafrika. Inom några år var avkoloniseringen i full gång och kunde inte stoppas. Euroafrika försvinner ur historien.

Tills nu. Boken Eurafrika är ett pionjärarbete och bidrar onekligen till en ny syn på den europeiska kolonialismen. 

Text: Mats Sundgren