Go to main navigation
storm-over-anderna2.jpg

FILMTIPS

Oläkta sår ger en välbehövlig historiebeskrivning

"Det finns alla anledningar att gå och se denna dokumentär – varför inte i kombination med guldbaggebelönade 'Om våld' – som bjuder på en välbehövlig om än grym dos nutidshistoria." skriver Karolina Bergström efter att ha sett Storm över Anderna.

Dokumentärfilmregissören Mikael Wiström har gjort till en konst att på ett personligt sätt ta sig an svåra frågor kring makt, jämlikhet och historieskrivning. I trilogin ”Den andra stranden” (1993), ”Compadre” (2004) och ”Familia” (2010) återvänder han till den peruanska familjen Barrientos, som Wiström lärde känna under sin tid i Latinamerika på sjuttiotalet, för att skildra familjens tröstlösa kamp mot fattigdom likväl som skuldkänslorna över sin egen priviligierade tillvaro i Sverige.

I dokumentären ”Storm över Anderna” reser Josefin Ekermann, en ung svenska med peruansk far, mot faderns vilja till Peru för att söka sanningen om fastern och gerillaledaren Augusta la Torre. Under hela sin uppväxt har Josefin fått höra berättelser om sin hjältemodiga faster och hennes kamp för de fattiga.

Tillsammans med Abimael Guzman, la Torres make och grundaren av den beryktade maoistgerillan Sendero Luminoso, var Augusta la Torre med om att 1980 dra igång ett väpnat uppror mot regimen där 70 000 människor kom att förlora livet. Fasterns mystiska död 1988 och en kropp som ingen vet var den tog vägen är några av de frågor Josefin hoppas få svar på, likaså hur dottern till en välbärgad godsägare kunde komma att byta sitt trygga liv mot ett kringflackande gerilladito.  

Men resan blir tuff för Josefin, som i Lima möter Flor vars bror Claudio arresterades och dödades under konflikten. Flor riktar till en början sin sorg och vrede mot Josefins familj som hon skyller för krigets utbrott, och de grymheter som drabbade små byar i kläm mellan Sendero Luminoso och militären är svåra att bära både för Josefin och Flor.

”Storm över Anderna”, som har Sverigepremiär på fredag, har redan hunnit bli uppmärksammad i Peru, dessutom nominerad till Tempo dokumentärfestivals stora pris. Och det finns alla anledningar att gå och se denna dokumentär – varför inte i kombination med guldbaggebelönade ”Om våld” - som bjuder på en välbehövlig om än grym dos nutidshistoria. För som det påpekas så har Latinamerika, allt sedan koloniseringen på 1500-talet, dominerats av olika grader av förtryck. Om än bitvis lite väl pratig, ger Wiströms film ett insiktsfullt perspektiv på inte bara Perus utan hela Latinamerikas historia, och de sår som ännu är oläkta.

 

Text: Karolina Bergström