Go to main navigation
boktips-qatar.jpg

Foto: Telegram Journalistik

BOKTIPS

OmVärlden-reportage blir bok

Om sju år arrangeras VM i herrfotboll i Qatar. Landet storsatsar på fotbollsfesten samtidigt som gästarbetare från Nepal tvingas arbeta under slavliknande villkor och under stor risk för skador och dödsolyckor. Nu har reportaget om migrantarbetarnas situation kommit ut i bokform.

Qatar har cirka två miljoner invånare men bara 250 000 medborgare, resten är gästarbetare. I reportaget av journalisten Ivar Andersen och fotografen Johan Gratzer skildras en verklighet långt bakom kulisserna på Qatars försök att marknadsföra landet genom fotbolls-VM. En turnering som dessutom färgats av den nyligen avslöjade mutskandalen inom Fifa – organisationen som för fem år sedan beslutade att utse Qatar som värdnation för världsmästerskapen 2022. Skandalen har i sin tur startat spekulationer om att eventuellt flytta mästerskapen från Qatar. 

Ivar Andersen och Jonas Gratzer har besökt både gästarbetare i Qatar och deras familjer hemma i Nepal. Reportaget beskriver en misär på två fronter. Dels i hemlandet, där fruar och familjer lämnas kvar med små möjligheter att försörja sig och men med stort hopp om pengar till barnens utbildning och en bättre levnadsstandard. Förhoppningar som ofta grusas på grund av det riskfyllda men också orättvisa arbetet i Qatar.

Och dels i Qatar, där männen som arbetar på Qatars byggarbetsplatser råkar ofta ut för arbetsplatsolyckor, dödsfall eller utebliven lön. Deras rättigheter som gästarbetare är begränsande. Ibland slutar drömmen om jobbet i Qatar med en förlustaffär, och gästarbetarna återvänder hemåt med skulder, eller skador för livet.

Samtidigt tjänar både byggföretagen i Qatar och rekryteringsföretagen i Nepal pengar på den aldrig sinande strömmen av färsk arbetskraft som i längtan efter ett bättre liv för sina barn lämnar sitt hemland och sina familjer.

Hela reportaget av Ivar Andersen och Jonas Gratzer har tidigare publicerats i OmVärlden nr 5, 2014. Boken ges ut på förlaget Telegram Journalistik. 

Text: Fredrik Wass