Go to main navigation
Tanya Holm

Foto: Raymond Lidal

BOKTIPS

Pusselbitar till ett Jemen i medieskugga

Tanja Holm har skrivit en högaktuell bok. Med ett outtröttligt driv lägger "Jemen är bra!" ett pussel där varje pusselbit bidrar till kunskap om ett i medierna ofta bortglömt land som länge varit utsatt för svåra konflikter.

I reportageboken Jemen är bra! väcker frilansjournalisten Tanja Holm läsarens nyfikenhet att upptäcka Jemen. Samtidigt ges många svar på svåra frågor om det politiska läget, som kan bidra till kunskap om förutsättningarna för humanitärt hjälparbete och fred i detta ganska okända land.

Pusselbit för pusselbit följer vi författarens vistelse i Jemen från 2009 till 2015 med målsättningen att förstå stort som smått. Hur människor tänker i olika delar av landet. Hur deras vardagsliv ter sig. Hur politiska beslut fattas på nationell nivå. Hur regionala och internationella faktorer påverkar situationen.

Vi får möta hennes vänner i huvudstaden Sanaa, bland andra en homosexuell man som lever i en hemlig relation. Vi får möta en lärare i arabiska, som guidar bland språkljud och ordförståelse. Läsaren får läsa om vattenbrist och qat-tuggning samt uppleva en strapatsfylld kamelfärd i öknen mot Oman. Men även stifta bekantskap med Hoda Bolbol, som stödjer den avsatte presidenten, och studenten Adel al-Surabi, som tältar på torget under den arabiska våren. Och kvinnliga aktivister som tycker de borde få Nobels fredspris i stället för Tawakkol Karman, som är medlem i Islahpartiet. Houtiernas Saadaprovins utforskar författaren tillsammans med Atiaf al-Wazir och hennes make från Frankrike. Tanja Holm intervjuar även aktivisten Zahra Saleh, som förlorar sitt ben i kampen för Sydarabiens självständighet liksom al-Qaida-sympatisörer och många fler.

Pusslet blir aldrig färdigt. Det är stort och komplicerat. Fortfarande finns mycket som förbryllar. Men det är just därför som boken väcker fascination och intresse för Jemen. Till det kommer författarens outtröttliga driv att ställa kritiska frågor och skapa närhet till människor. Och precis när man plockar fram uppslagsboken för att kontrollera en politisk händelse presenteras den fakta man behöver. En karta hade däremot hjälpt läsaren att inte behöva sträcka sig efter kartboken för att lokalisera personer och händelser.

Till sist måste varje författare sätta punkt och skicka sitt manus till tryckeriet, men den akuta katastrof som jemeniterna genomlever just nu kräver kanske en kommentar till bokens titel. När Tanja Holm flyttade till sitt vackra ljusbruna tornhus 2009 säger hennes nya granne Muna Saleh, flykting från Somalia: Jemen är bra! I början av 2015 förklarar hon att trots kaos och inbördeskrig är Jemen bra eftersom det är här hon lever - hon och hennes familj!

Text. Ann-Catrin Emanuelsson