Go to main navigation
Bron över blood river. Kajsa Norman.

Kajsa Norman har skrivit boken Bron över blood river, om afrikandernas liv efter apartheids fall.

BOKTIPS

Skaparna av apartheid kämpar för sin överlevnad

Reportageboken Bron över Blood river skildrar hur afrikanderna, som en gång styrde Sydafrika och införde apartheidsystemet, lever idag. Nu kämpar de för att deras kultur över huvud taget ska kunna överleva.

Journalisten Kajsa Norman bor under ett år i Sydafrika för att ta reda på hur landet utvecklats efter apartheids fall och hur afrikandernas (boernas) tillvaro förändrats. Vilka var afrikanderna, arkitekterna bakom apartheid? Hur tänkte de och hur har all rädsla och alla konflikter format dem? Hur lever de idag?

I reportageboken Bron över Blood river varvar Kajsa Norman historiska återblickar med iakttagelser och intervjuer. Hon berättar om hur boernas kultur och identitet byggde på moral, kontroll och hårt arbete, men de betraktade sig samtidigt som speciella, medan den svarta majoriteten blev sekundära medborgare. Apartheid infördes och kallades med en förskönande omskrivning kulturell anpassning.

De svarta sydafrikanernas kamp mot apartheid fick stort internationellt stöd, trots att även ANC begick övergrepp. Kampen ledde till att apartheid på 1980-talet upplöstes, 1994 vann ANC valet och den frigivne Nelson Mandela blev president.

Vad hände med Mandelas dröm om en "regnbågsnation"? I Blood river beskrivs hur det i praktiken utvecklades en omvänd rasism där en stor del av afrikanderna hamnade i arbetslöshet och fattigdom. I stället för att skapa "färgblindhet" påverkar än idag hudfärgen sydafrikanernas liv, men nu är det de vita som diskrimineras.

Kajsa Norman skildrar hur afrikanderna blir alltmer underlägsna, men vägrar ge upp sin identitet. De blir allt bittrare och de som inte emigrerar försöker blåsa liv i sin kultur, bland annat genom att skapa det konservativa vita territoriet Orania, där målet är en egen republik med egen valuta och flagga.

Afrikanderna drev ett grymt apartheidsystem och de har många gånger betraktats som primitiva och råbarkade, men de har också förkastat sitt gamla sätt att leva för att gå en oviss framtid till mötes. Nu kämpar de för att deras kultur ska överleva.

Kajsa Norman ger en bra beskrivning av afrikandernas historia och lyckas förklara apartheids uppkomst på ett begripligt sätt. Språket är lättflytande men upplägget gör att man ibland får hoppa fram och tillbaka i läsningen för att hålla koll på händelseförlopp, tidpunkter och personer. Hon är modig på plats, ibland på gränsen till dumdristig, men kommer på så sätt nära det hon vill veta mer om. Innehållet blir spännande, man lockas att lära sig mer.

Text: Agneta Sundgren