Go to main navigation
Chancha via Circuito

Foto: Chancha via Circuito

MUSIKTIPS

Syntmusik från Nordafrika till Argentina

Afrikansk synt är temat när Lars Lovén tipsar om bra musik att lyssna på, men han smyger även in en argentinsk artist och rekommenderar webbtidningen Afropop Worldwide som ägnat en hel timme åt just syntmusik i sin podcast. God lyssning!

Jag har en vän som ständig frågar mig om det finns synt i Afrika. Särskilt efter att lokala hårdrocksscener i Angola, Sydafrika och Botswana uppmärksammats i olika dokumentärer. Och ska man tolka frågan strikt, är så vitt jag vet svaret nej, jag känner i vilket fall inte till någon lokal syntrevival. Men i en vidare mening är svaret absolut ja, synthesizern har förstås använts flitigt i årtionden i så väl Afrika som Latinamerika. Här kommer några exempel, med en avslutande radiotimme för fördjupning.

Shangaan Electro - Nwa Gezani My Love

En av de mest uppmärksammade elektroniska artisterna från Afrika de senaste åren, i alla fall utanför Afrika, är Nozinja med sin Shangaan Electro. Det är både namnet på hans musikaliska projekt och på den microgenre han skapat och som utgår från äldre shangane-musik, men gör den elektronisk och vansinnigt snabb. Nozinja släppte nyligen sitt första riktiga album, ”Nozinja Lodge”, men de verkliga guldkornen hittar man tidigare i hans karriär. Som här, i en låt från 2010.

 

Cheb Khaled - El Camel

Vi har inte rört oss så mycket i Nordafrika hittills i den här musikspalten, men om vi talar om syntar kan vi inte strunta i Algeriet och 1980-talets raï, en genre som då fortfarande blickade tydligt framåt. Här är Cheb Khaled med El Camel, i tidstypisk och perfekt syntpoppig tappning och med originalvideon. Låten går att hitta på nätet i bättre ljudkvalitet, men utan video.          

Chancha via Circuito ft. Miriam Garcia - Coplita

Egentligen heter han Pedro Canale, men under namnet Chancha via Circuito är han en av de mest framgångsrika artisterna i vågen av elektronisk musik från Latinamerika. Pedro kommer från Buenos Aires, i Argentina och hans musik hämtar mycket inspiration från äldre andinska traditioner, men också från en mängd andra håll. Här är han tillsammans med Miriam Garcia.

 

Owiny Sigoma Band - Sunken Wrecks

Kenyas musikliv har börjat uppmärksammas mer utanför landet de senaste åren, bland annat efter framgångarna för popbandet Just a Band. Här är ett annat intressant, och mer elektroniskt kenyanskt projekt, eller kenyansk-brittiskt om man ska vara korrekt. Owiny Sigoma band spelar houseig elektronica med tydliga lokala drag.

 

Afropop Worldwide

Och till sist en rejäl fördjupning i ämnet. Det är webbtidningen Afropop Worldwide som i sin podcast tillägnat en timme åt synthesizern i afrikansk musik. Här kan man bland många andra höra den stora sydafrikanska sångerskan Brenda Fassie.

Text: Lars Lovén