Go to main navigation
Barheidas barn av Stig Holmqvist

Foto: Carlssons bokförlag

BOKTIPS

"Tanzanias välutbildade utgör en tickande bomb"

En spännande bok om ett land som balanserar mellan korrumperade strukturer och spirande demokratiska strömningar, och om hur utvecklingen nafsar nomadfolket Barabaig i hälarna. Så beskriver Mats Sundgren boken Barheidas barn av Stig Holmqvist.

Stig Holmqvist har skrivit en rapportbok där målgruppen endast utgörs av hans livs- rese- och författarkamrat, socialantropologen Aud Talle, som för ett tag sedan gick bort i cancer. I boken berättar han för henne om det senaste som hänt med nomadfolket Barabaig i Tanzania, som de tillsammans följt i över 40 år.

Det är hans (och Talles) femte bok om den stora familjen Barheida, och även om hon inte är vid hans sida, är hon högst närvarande. Utan henne tycker han sig bli en mzee, en äldre man som möts av alltför stor respekt för att kunna få spontan information om vad som verkligen händer.

Men hans egen förmåga att berätta om livet och utmaningarna på savannen räcker gott och väl till för att skriva en gripande och spännande bok om en utveckling som nafsar nomadfolken på Tanzanias savann allt glupskare i hälarna. För några decennier sedan kom hotet från ett kanadensiskt biståndsprojekt som skulle plöja upp de väldiga slätterna för att odla vete. Projektet rann ut i sanden men idag kommer hotet istället från ett franskt turistföretag som specialiserat sig på storviltsjakt. Vi får följa kampen mot det brutala företaget som bränner ner barabaigernas hyddor och dödar deras boskap.

Stig Holmqvist bevittnar de brända resterna, deltar i möten och i presskonferenser där övergreppen rapporteras och talar med de drabbade och politiker. Fram träder ett land som balanserar mellan auktoritära och korrumperade strukturer och spirande demokratiska strömningar.

Han tar oss också med ner på mikronivån, till familjen Barheida. Han träffar Mugesa, Barheidas son och, efter faderns död, familjens överhuvud. Mugesa berättar glatt att han gift sig. Men Stig Holmqvist anar ugglor i mossen. Mugesa är redan gift med Mucha och har fyra barn. Han förstår att Mugesa vill öka sitt anseende genom att utöka sin familj, men han gissar också att det är en flykt bort från en alltmer komplicerad verklighet. Han är en del av ett stort proletariat av relativt välutbildade kvinnor och män som får sina förhoppningar krossade. De ser hur korrupta politiker missköter deras land. De utgör en tickande bomb.

Mugesas yngsta dotter är uppkallad efter Aud Talle och strax innan hon dog fick Stig Holmqvist lova henne att se till att Udaaudi och hennes systrar ska kunna gå i skolan. Nu rapporterar han till sin fru: "Hon är sprudlande frågvis och nyfiken, precis som du Aud." I henne ser Stig Holmqvist framtiden. Det som händer med henne måste han fortsätta att rapportera om, för Aud – och oss!

Text: Mats Sundgren