Go to main navigation
Antligendiktatur.jpg

Foto: Susanne Petersson Lorinder/Natur & Kultur

boktips

Thailand bortom turismen

Reportageboken "Äntligen diktatur" skildrar ett Thailand långt bort från svenskarnas populära semesterparadis. Det är en bok som handlar om en närmast gudalik dyrkan för det thailändska kungahuset, misstro till demokrati och riskerna som är förknippade med att vara aktivist i landet.

"Äntligen diktatur" är journalisten Mattias Skölds debut som författare. Han visar upp ett Thailand gömt bakom charterbolagens löften om sol och avkoppling. Ett land som under de senaste 85 åren upplevt 12 statskupper, 18 olika konstitutioner och som idag styrs av en militärjunta.

Boken handlar om ett delat land där landsbygdsborna i de norra och nordöstra delarna av Thailand vill få mer politiskt inflytande, samtidigt som de rikare Bangkokborna försvarar monarkins särställning och uttrycker förståelse för militärjuntans hårdhänta metoder.

Mattias Sköld har intervjuat rika tonåringar som spenderar dagarna på Bangkoks flottaste gallerior, gatuförsäljare som protesterar mot regimen genom att ha makthavarnas ansikten tryckta på sina skosulor, medelklassfamiljer som dyrkar kungahuset, regimkritiska rödskjortor som protesterade på Bangkoks gator i april år 2010 och aktivister som kallas in till attitydjustering av militären. Det är deras röster som formar boken och tillsammans med de historiska tillbakablickarna ger en bild av läget i Thailand idag.

Boken tar även upp Sveriges speciella relation till landet och beskriver en politisk motvilja att benämna Thailand som en diktatur. År 2010, samma år som 91 personer dödades i protesterna i Bangkok, åkte rekordmånga svenskar på semester till Thailand. Det framställs i boken som att turism och politik utgör två helt separata saker i svenskarnas relation till Thailand. Mattias Sköld beskriver hur militärjuntans övergrepp på de mänskliga rättigheterna pågår i skuggan av de färgglada solparasollerna.

Text: Amanda Saveland