Go to main navigation
9_TIMBUKTU_Abderrahmane_Sissako.jpg

Vackert och viktigt om förtryck

Oscarsnominerade ”Timbuktu” är en både vacker och grym skildring av livet under militant islamism. Abderrahmane Sissako tecknar ett stillsamt drama i den krigshärjade staden, där livet plötsligt förändras. På fredag har den premiär i Sverige.

När väpnade islamistgrupper i ”Timbuktu” drar in i den mytomspunna ökenstaden med samma namn, blir livet inte längre sig likt. De nya herrarna kommer med det ena absurda påbudet efter det andra – kvinnor måste nu bära både sockor och vantar, rökning blir förbjudet och ingen får längre spela den vackra musik som tidigare ljudit på gatorna. Inte heller får man spela fotboll, vilket några unga killar truligt trotsar genom att spela ändå – utan boll. Filmen igenom cirkulerar en jihadist med megafon och delar ut nya förhållningsorder på löpande band, tills han ironiskt nog kokar ner hela förbudslistan till att helt enkelt omfatta ”alla gamla saker”.

Det var 2012 års militanta islamistiska ockupation av Timbuktu, och i synnerhet steningen av ett ungt par anklagade för att ha fått barn utom äktenskapet, som inspirerade den mauretanske regissören Abderrahmane Sissako till arbetet med ”Timbuktu”. Det lugna och lågmälda tempo som präglade Sissakos ”Heremakono” från 2002 återfinns även här, även i de mest grymma scener. En ung kvinna, gripen för att ha spelat musik, uthärdar sitt piskstraff genom att själv sjunga. En annan kvinna argumenterar trotsigt med ockupanterna om hur hon ska kunna sälja fisk med vantar på – ”hur ska jag då kunna skölja dem i vatten?”. En imam försöker tålmodigt att diskutera med de militanta islamisterna om rimligheten i deras påbud; ”Var är förlåtelsen? Fromheten? Var finns Gud i allt detta?”. Bit för bit, ruta för ruta rullas hela jihadismens orimlighet upp, liksom våndorna för stadens muslimer som inte har mycket att sätta emot.

Här finns ett utsökt fint skådespeleri, speciellt med Ibrahim Ahmed i rollen som herden Kidane som bara vill ha ett tryggt liv för sin fru och dotter, och snart Sverigeaktuella sångerskan Fatoumata Diawara dyker också upp i en roll. Med lite tur kanske ”Timbuktu”, som även nominerats till en Oscar för bästa utländska film, kan bana vägen för fler viktiga berättelser från en del av världen vi alltför sällan ser skildrad på vita duken.

Text: Karolina Bergström

Trailer Timbuktu