Go to main navigation
cross dakar.png

Foto: Cross Dakar

kultur

Dataspelet som erövrar Afrika

Cross Dakar City är det första dataspelet från Senegal som finns i Googles och Apples online-butiker. Nu tar spelet om en föräldralös pojke i Dakar Afrika med storm. "Det som gör Cross Dakar intressantare än andra liknande spel är designen och historien bakom spelet", recenserar Frej Isaksson spelet.

Spelets huvudperson är Mamadou, en av tusentals tiggarpojkar (talibés) i Senegals huvudstad Dakar som dagligen skickas ut av stadens koranskolor för att tigga ihop pengar till sina religiösa ledare.  I spelet ska Mamadou – det vill säga du – ta sig tvärs över Dakar för att försöka hitta sina biologiska föräldrar. Längs vägen gäller det att klara sig från trafik, översvämmade floder, tåg och exploderande bomber.

Cross Dakar City – som är gratis att ladda ned – är ett så kallat Frogger-spel, ett arkadspel som med rötter i 80-talet med en groda som skulle försöka ta sig över vägar och floder. I en intervju med den sydafrikanska siten Don’t Party berättar spelets skapare Oussemou Khadim Beye om vad som gav honom idén:

– Jag bestämde mig för att bygga Cross Dakar City för att öka medvetenheten om en fråga som jag bryr mig mycket om. Jag är 32 år och under den tid jag levt så har jag sett hur livet inte på något sätt förbättrats för talibés. De befinner sig fortfarande på gatorna, helt beroende och exploaterade av koranskolorna. Om du ger dem pengar så lämnar de över dessa till skolan som direkt skickar tillbaka dem till gatan – så det är meningslöst att ge dem pengar. Därför bestämde jag mig för att skapa medvetenhet om deras situation fast på mitt eget sätt. Jag finansierade själv spelet och programmerade på min fritid.

Oussemou Khadim Beye har nu också börjat samarbeta med en organisation som hjälper talibés och i framtiden hoppas han utveckla en 3D-version av spelet. Många yngre programmerare har också hört av sig till honom med frågor hur de ska kunna skapa spel som handlar om den egna verkligheten.

Spelindustrin växer i Afrika

Nu växer spelindustrin också i andra afrikanska länder. I Kamerun har Madiba Olivier nyligen startat Kiro’o Games. Ett av de första spelen heter

Aurion: Legacy of the Kori-Odan och är ett rollspel som vill föra vidare afrikanska traditioner, berättelser och värderingar till dataspelets miljö. Även för detta spel är intresset stort.

Nigeria och Sydafrika är annars de länder i Afrika där det finns flest dataspelsföretag. Ett av de mest framgångsrika är Kuluya från Nigeria. Fokus för de flera afrikanska utvecklarna ligger på mobilsspel. I Afrika är det ”mobile first” som gäller.

OmVärlden lät spelproffset Frej Isaksson, (syskonbarn till artikelförfattaren) recensera spelet:

”Cross Dakar City är en bra variant av Frogger som är en gammal klassiker och vars grund handlar om en groda som ska ta sig över en väg eller över en flod. Det finns många versioner av spelet för mobilen, men det här är första gången jag sett ett spel med denna design. Det som gör Cross Dakar intressantare än andra liknande spel är just själva designen och historien bakom spelet.

Tekniskt är det bra gjort. Kontrollerna på min mobil fungerade bra, det är snyggt gjort och det märks att någon lagt mycket arbete på spelet. Det finns uppgraderingar som man kan plocka upp längs vägen. Det blir stadigt svårare, men aldrig så svårt att man inte kan komma vidare från en bana till nästa.

Jag skulle kunna tänka mig att spela Cross Dakar flera gånger, även om det inte finns så många banor. Men med tanke på att det är gratis så tycker jag absolut att man ska testa det. Cross Dakar är en bra början och jag hoppas att utvecklaren fortsätter och gör fler och nya spel.”

 

Frej Isaksson och David Isaksson