Go to main navigation
UnicefWakeupSuecosMaelSaner7.jpg

Mael Victory och Edgar "Saner" Flores, konstnärerna bakom muralmålningen.

Foto: Irene Pena

kultur

”Det är dags för svenskarna att vakna”

Sverige har till skillnad från bland annat Costa Rica inte godkänt hela FN:s barnkonvention. Nu uppmanar en fjortonårig konstnär Sverige att skriva under.

Den 14-årige konstnären Mael Victory som bor i Costa Rica har målat en mural för att få Sveriges regering att ratificera barnkonventionen. Muralmålningen gjordes i samarbete med UNICEF Sverige och är ett försök att få den svenska regeringen att införa en klagorätt för barn.

Mael Victory beskriver arbetet som tidskrävande men givande.

– Vi målade en väckarklocka som symbol för att det är dags för svenskarna att vakna. Barnet på bilden är såklart där för att hela muralmålningen handlar om barnkonventionen. Min avsikt med målningen var att uttrycka att alla barn borde få chansen att njuta av livet och allt det vackra i det. Att få se en solnedgång.

FN:s barnkonvention och dess tredje tilläggsprotokoll innebär att länderna inför en klagorätt för barn. Mael Victory förklarar varför han anser att det är så viktigt att tilläggsprotokollet ratificeras.

– Att det är så viktigt beror på att barn är försvarslösa. Om en vuxen kränks, kan den gå till domstol. Men om en förälder kränker ett barn är det svårare för barnet att få hjälp, säger han.

I Sverige beskriver UNICEF Sverige:s chefsjurist Christina Heilborn initiativet som en framgång.

– Hittills har det varit väldigt positivt, vi vill ju att folk ska få upp ögonen och haja till. Det har varit många positiva reaktioner i sociala medier och folk är nyfikna på vad ’en fullständig barnkonvention’ innebär. Sen så är det en del som är nyfikna på muralmålningen i sig, säger hon.

 

Markus Engstrand