Go to main navigation
Debebe Eshetu

Debebe Eshetu i filmen Red Leaves som visas på CinemAfrica 2016.

Foto: Från filmen Red Leaves

KULTUR

Etiopisk legend till CinemAfrica

Den världsberömde skådespelaren Debebe Eshetu besöker filmfestivalen CinemAfrica som arrangeras i Stockholm den 25-28 februari. Debebe Eshetu, som flera gånger fängslats av den etiopiske regimen, är aktuell i den kritikerrosade filmen "Red Leaves". Mesfin Negash porträtterar den 71-årige ikonen.

Debebe Eshetu är en av Afrikas mest kända skådespelare. I den aktuella filmen “Red Leaves” spelar han Meseganio Tadela, en 74-årig etiopisk migrant i Israel som efter att hans fru dött bestämmer sig för att sälja sin lägenhet och tillbringa resten av sitt liv nära sina barn. Men ingenting blir som han tänkt sig. 

En legend

Debebe Eshetu är en legend inom den etiopiska teatervärlden och en mentor för en hel generation av etiopiska skådespelare. Under 1960-talet arbetade han vid två av Etiopiens viktigaste teatrar och 1964 medverkade han i uppsättningen av pjäsen Yalacha Gabicha (Marriage of Unequals).

Eshetu nådde internationell berömmelse för sina insatser i de amerikanska filmproduktionerna Shaft och människosmugglarna (1973), som ingick i en genre som på 70-talet kom att kallas för blaxploitation*, samt filmerna Afrika (1973) och Zelda (1974). Han hade sedan framträdande roller i ett flertal filmer under 70-talet. Ingen av dem visades för en bred publik i Etiopien – på hemmaplan vann han sina landsmäns hjärtan genom sina scenuppträdanden, sin långa erfarenhet och utåtriktade personlighet. 

Dömd till livstids fängelse

Debebe Eshetu är också ​​författare, översättare, journalist och politisk aktivist. Under valet i Etiopien 2005 arbetade han för det största oppositionspartiet, Coalition for Unity and Democracy (CUD). Av politiska skäl anklagade den etiopiska regeringen honom för förräderi, uppvigling och folkmord och han dömdes till livstids fängelse tillsammans med hundratals andra oppositionsledare, människorättsaktivister och journalister. Det tog nästan två år innan Eshetu benådades efter påtryckningar från det internationella samfundet.

Efter sin frigivning publicerade han boken Ye'emnete Fetena, (Temptation of Faith), där han med kritisk röst beskriver sin politiska vision för Etiopiens framtid. Det starka politiska engagemanget gjorde det svårt för honom att verka i hemlandet, eftersom många etiopiska filmskapare och producenter inte vågade samarbeta med honom av rädsla för att regimen skulle straffa dem.

Debebe Eshetus frihet blev kortvarig. 2011 fängslades han på nytt, anklagad för att ha planerat en terroristattack tillsammans med den förbjudna oppositionsgruppen Ginbot 7 (G7). Då han satt fängslad försökte regimen smutskasta honom genom att sända videoinspelningar där han ses erkänna sig skyldig till brott. 

Vann filmpris

Efter att ha blivit frigiven igen valde Eshetu att fokusera på sin skådespelarkarriär. Den internationellt hyllade filmen Red Leaves, som skildrar den etiopiska judiska diasporan i Israel idag, visades på den årliga Sheba filmfestivalen i New York förra året. I november 2015 vann han det kanadensiska filmpriset Golden Leopard Award för bästa huvudroll i filmen. Read Leaves mottogs också väl i hemlandet, den har till exempel visats vid universitetet i Addis Abeba.

Idag saknar Etiopien den yttrandefrihet som krävs för ett tillåtande kulturellt klimat. Den konstnärliga sfären i landet domineras av självcensur. 

Trots det lyckas Debebe Eshetu verka i en så restriktiv miljö. Han är inte bara en skicklig och professionell skådespelare, utan med sin gärning knyter han samman femtio år av etiopiskt kulturliv på ett sätt som ingen annan.

 

Mesfin Negash

 

Mesfin Negash är etiopisk journalist och har sedan 2012 flyktingstatus i Sverige. Han är i Etiopien dömd till åtta års fängelse för att ha stöttat ”terrorism”.

* Blaxploitiation – av black exploitation är en undergenre av filmgenren exploitation.