Go to main navigation
Pussy Riot

Pussy Riot är tillbaka, nu med en video om korruptionen under Putin. 

Foto: skärmdump från videon Chaika

kultur

Film, musik och politik

Nya videos från Coldplay, Pussy Riot och P. J Harvey rör upp känslorna. Och så är det dags för Balkan Film Festival i Stockholm. Det händer mycket på filmfronten just nu.

Ilska mot Coldplay i Indien

Coldplays video till låten Hymn for the Weekend där också Beyoncé medverkar rör upp känslorna i Indien och debattens vågor går höga. Det är påfåglar, rökelser och gurus. Stereotyp och fördomsfull bild av Indien, säger kritikerna och sociala medier översvämmas av kommentarer. Men det finns också de indier som tycker att debatten är överdriven och rycker ut till Coldplays försvar. Låten har dessutom rusat till första plats på den indiska iTunes-listan.

 

 

New Balkan Film Festival

Flera filmfestivaler är på gång den närmaste tiden. Först ut är New Balkan Film Festival i Stockholm 11-14 februari. ”Vi vill skapa återkommande möjlighet för svensk publik att fördjupa sin bekantskap med nya intressanta filmer från Balkan”, skriver arrangörerna på sin hemsida. OmVärldens medarbetare Predrag Dragosavac tipsar om några av filmerna:

Enklava, handlar om en serbisk enklav i Kosovo och skildrar en omöjlig vänskap mellan serbiska och albanska barn. Ungiven från Kroatien och Our everyday life från Bosnien handlar båda om vardagsliv i post-traumatiserade samhällen.

Absurd humor blir det i den makedonska filmen To the Hilt, ett parodiskt historiskt drama som utspelar sig i början av 1900-talet. Och så till slut, lite Jugoslavisk nostalgi med We Will Be World Champions som handlar om det jugoslaviska VM-laget i basket och den avgörande matchen mot USA 1970. 

En som också varit på Balkan är P.J Harvey vars senaste video The Wheel bygger på flera resor till Kosovo och är delvis inspelad i en karusell i staden Fushe utanför Pristina. P.J Harvey har deltagit på filmfestivaler på Balkan och videon handlar om de tusentals barn som dödats och försvunnits de senaste åren.

 

Pussy Riot är tillbaka

Pussy Riot skapade stora rubriker när gruppens medlemmar fängslades för snart fyra år sedan när de framförde sin numera legendariska punk-bön i den stora katedralen i Moskva. Nu är en ny video ute och temat är korruptionen under Putin. Det är svulstigt och snyggt. Videon Chaika är döpt efter Rysslands chefsåklagare Yuri Chaika.

– Chaika är ett meddelande från toppskicket kring Putin till sina söner och följare, det är en instruktionsfilm i hur man snor åt sig pengar, plundrar företag och ser till så att ens konkurrenter hamnar i fängelset, säger Pussy Riots Nadya Tolokonnikova till tidningen Vice.Det är inte troligt att den kommer att visas i statlig rysk tv.

 

Gjorde Ai Weiwei rätt?

Ai Weiwei som nyligen stängde sin utställning i Köpenhamn i protest mot den danska flyktingpolitiken gör i ett uppmärksammat konstverk ett nytt inlägg i flyktingdebatten. I en svartvit bild från ön Lesbos ligger konstnären i vattnet, precis som den drunknade pojken Alan Kurdi. Ai Weiwei är engagerad i flera projekt för att hjälpa flyktingar som kommer till ön och han har etablerat en ateljé på ön. Trots detta går åsikterna isär om konstverket. ”Bisarrt och bristande respekt” tycker en del som menar att det är stötande att den världsberömda konstnären (som visserligen suttit fängslad, men dock) jämför sig själv med ett barn som dött på grund av kriget i Syrien och Europas flyktingpolitik. Vem har rätt, har Ai Weiwei tappat kontakt med det som är rätt och fel när det gäller konst och aktivism?

 

Danish Girl förbjuds – Europarådet protesterar

När sex stater i Mellanöstern förbjuder filmen Danish Girl (som handlar om Lili Elbe, den första transperson som genomgick en könskorrigering) för att filmen är ”moraliskt depraverad” protesterar Europarådet:

– Vi bör lyfta frågan om denna typ av censur mot hbtq-personers rättigheter, i synnerhet i ljuset av att Europarådet så sent som i förra veckan ingick ett partnerskap för demokrati med Jordaniens parlament, säger Tobias Billström till Dagens Nyheter. Billström är vice ordförande i den svenska delegationen till Europarådets parlamentariska församling.

 

 

 

 

Trevlig helg önskar redaktionen för OmVärlden!