Go to main navigation
Porträttbild på A. Igoni Barrett.

Författaren A. Igoni Barrett är aktuell med boken Blackass (Graywolf Press). Han har tidigare publicerat flera novellsamlingar och vunnit priser för sitt skrivande.

Foto: Flickr/Internaz

boktips

Hejdlöst galet när Kafka goes Nigeria

Vad händer när en ung svart man i Lagos en dag vaknar upp som vit? Blackass är satirisk, underhållande och tankeväckande skröna om identitet och hudfärg, skriven av en av Nigerias unga stjärnskott.

"När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar, fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt".
Så börjar Franz Kafkas berömda kortroman Förvandlingen. Men vad händer när Kafkas absurda historia utspelas i megastaden Lagos? Det är precis detta som sker i A. Igonis Barretts hejdlösa bok Blackass (ännu inte utgiven på svenska.). Men medan Gregor Samsa förvandlats till en insekt så händer något annat med huvudpersonen Furo Wariboko i Blackass – han vaknar upp en morgon och upptäcker att han blivit en oyibo, en vit man (vit utom på en kroppsdel, gissa vilken …) Så börjar Furos nya liv i en stad där han bott hela sitt liv och som han tror sig känna utan och innan, men där han plötsligt både är och uppfattas som en helt annan person och därmed måste upptäcka staden på nytt.