Go to main navigation
Bassekou Kouyate and Ngoni ba

Bassekou Kouyaté har revolutionerat det traditionella instrumentet ngoni och samlat fyra ngonis av olika storlek och toner i sitt band “Ngoni ba”. Bandet består av fyra Ngonispelare, två slagverkare och sångerskan Amy Sacko. 

Foto: Bassekou Kouyate and Ngoni ba

KULTUR

"Inte ens terrorister kan få mig att sluta spela"

När islamisterna ockuperade norra Mali förbjöd de all musik. OmVärlden träffade den maliske artisten Bassekou Kouyate som berättar om situationen för musiker i landet. Den 2 april spelar han på Nalen i Stockholm.

Det har snart gått fyra år sedan al-Qaida i Nordafrika, eller AQIM, ockuperade norra Mali och förbjöd all musik. 

– Ett sådant förbud är nästan omöjligt att föreställa sig i Mali där musiken är en så stor del av vardagen, säger den världsberömde maliske ngoni-spelaren Bassekou Kouyate.

I dag, fyra år senare, har barer och nattklubbar i Timbuktu och Gao, norra Malis största stad, öppnat igen, men situationen för musiker är fortsatt svår.

På en stenlagd innergård till en villa i Malis huvudstads Bamakos utkanter sitter några unga pojkar på huk runt en tekanna som puttrar på glödande kol. Traditionen att låta tebladen koka i timmar medan vatten och socker tillsätts är lika gammal som handelsvägarna som korsar Sahel. Det finns ett talesätt, berättar villans ägare, Bassekou Kouyate:

– Här i Mali säger vi att den första koppen är bitter som livet, den andra är söt som kärleken och den tredje svag som en döende mans andetag, säger han till OmVärlden som träffar honom hemma i Bamako.

Hur är läget för musiker i Mali idag? 

– Terroristerna införde sharialagar i städer där befolkningen varit i muslimer i århundraden. Artister och musiker tvingades fly för sina liv när jihadisterna hotade att skära fingrarna av dem. Många befinner sig fortfarande på flykt. De som har återvänt spelar på bröllop och de få konserter som arrangeras trots hotet från de väpnade grupperna, men de kan inte längre försörja sig på sin musik.

Hur påverkar det musiklivet?

– Utländska artister och musikproducenter vågar sig inte hit längre, vilket gjort att många musiker förlorat viktiga kontakter med Europa och USA. I Bamako har barer och klubbar öppnat igen, men rädslan för nya attacker gör att publiken inte vågar sig ut i samma utsträckning. Efter en attack mot ett hotell här förra året införde regeringen undantagstillstånd. Det gör det svårt att arrangera konserter och festivaler. Ökenfestivalen i Timbuktu har ställts in flera år i rad.

Det är inte bara Mali som har drabbats. I januari i år attackerade al-Qaida ett hotell i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou, och så sent som i söndags den 13 mars dödades minst 16 personer vid skjutningar på ett hotell i Elfenbenskusten:

Hur ser du på situationen i regionen?

– Terroristerna, och att ständigt frukta deras attacker, är långsamt på väg att kväva oss. Jag spelade i förra veckan på en festival i Elfenbenskustens huvudstad Abidjan tillammans med flera andra artister, några av dem från norra Mali. Stämningen var god och jag var på gott humör när jag klev på planet hem. När jag landade i Bamako fick jag veta att terroristerna hade attackerat en turistort bara några kilometer utanför Abidjan. Attackerna är förödande för ekonomin och människors trygghet, men också för bilden av Västafrika. Turismen är en viktig inkomstkälla för många länder i regionen, men snart vågar sig ingen längre hit. 

Vad kan ländernas ledare göra och går det att bekämpa al-Qaida? 

– Bamako-regeringen har misslyckats med sin viktigaste uppgift, nämligen att skydda befolkningen. Samtidigt är Mali ett av världens fattigaste länder och saknar resurser att slåss mot terrornätverk som al-Qaida. 

Vad är du mest rädd för?

– Jag ser en oroväckande radikalisering, framförallt bland ungdomar. Andra har gett upp och tror att deras framtid finns Europa. De är så desperata att de är beredda att riskera livet i små båtar på Medelhavet. Men att fly är inte lösningen. Det är nu Mali behöver oss som mest. Vi måste alla hjälpas åt. Ungdomar måste erbjudas jobb istället för att ta till vapen. FN, USA och Europa måste hjälpa Mali att slåss mot terroristerna. 

Vilken roll kan artister spela för att hjälpa landet ur krisen?

– I Mali är musiker och sångare historieberättare och rådgivare. Vi sjunger om det som har varit, det som händer nu och ger råd inför framtiden. Vi är med vid alla viktiga händelser i människors liv, som dop, bröllop och begravningar. Musiker och sångare är också medlare i konflikter och en länk mellan makten och folket. Inget kan få mig att sluta spela, inte ens terrorister som förbjuder all musik.

 

Katarina Höije