Go to main navigation

KULTUR

Julklappstips som vidgar vyerna

Så här i givandets tid tipsar vi på OmVärlden i samarbete med Världslitteratur.se om de bästa hårda klapparna.


Tips från OmVärldens medarbetareDen svenska vapenexporten
Linda Åkerström
(Leopard förlag, 2016)


Sverige sålde krigsmateriel för 7,6 miljarder länder förra året, till totalt 63 länder. Knappt hälften av försäljningen stod Saab för. Detta gör att Sverige varit en av världens främsta vapenexportörer per capita under de senaste åren. I denna debattbok ger Linda Åkerström, från organisationen Svenska Freds- och skiljedomsföreningen, en grundlig genomgång av den svenska vapenexporten. Hon besvarar frågor om hur vapenexporten egentligen fungerar, varför den ser ut som den gör, vem som är ansvarig och hur den nuvarande politiken kan förändras.

Axel Kronholm, reporter 


 

Mannen utan ansikte
Masha Gessen
(Brombergs Förlag, 2013)

Journalisten Masha Gessen berättar hur Vladimir Putin blivit den mäktigaste mannen i Ryssland och hur han gradvis tagit kontrollen över de ryska medierna. Han har utmanövrerat och eliminerat politiska rivaler och nedmonterat landets unga och sköra demokrati. En upprörande berättelse om sanningen bakom Anna Politkovskajas död och bombningarna i Moskva, med mera. Vi får se hur Putin likt en envåldshärskare håller Ryssland i ett hårt maktgrepp – ett Ryssland som än en gång spänner sina militära muskler och blickar ut över världen.

 Markus Engstrand, praktikant


 

Things fall apart
Chinua Achebe
(William Heinemann, 1958)

I den nigerianske nationalförfattarens mästerverk får läsaren följa Okonkwo, som är brottare, krigare och bonde. Han är modig, strävsam och stark. Men också våldsam, vidskeplig och besatt av att inte visa sig svag. Dessa kontraster och berättarglädje genomsyrar hela verket, som är både ett försvarstal och förhör av igbofolket, strax innan deras liv förändrades av europeernas ankomst. Tradition och förändring är fiender, och författaren lämnar ingen sida helskinnad.

 Markus Engstrand, praktikant


 

Resa in i tomheten
Samar Yazbek
(Ordfront förlag, 2015)

Samar Yazbek tar oss med på en resa in i tomheten, ner i det ändlösa hål av smärta och lidande som Syrien har blivit. Det är en oförsonlig skrift att slänga i ansiktet på en omvärld som tycks sakna gräns för vilket lidande den syriska befolkningen kan få utstå. En omvärld som – upptagna av sitt stormaktsspel och islamskräck – valt att blunda för hur en folklig protest för “bröd och demokrati” slogs ned med kulsprutor, pansarvagnar och bensinfatsbomber.

Mikael Färnbo, redaktionssekreterare


 


Uppe på höjden
Assaf Gavron
(Natur & Kultur, 2015)

Med gott humör tar sig den israeliske författaren Assaf Gavron an den krutdurk som de illegala bosättningar utgör på Västbanken och i världspolitiken. Vi får följa de två israeliska bröderna, Gavriel och Ronis jakt på mening och bekräftelse och en inblick i bosättarlogik och utpostromantik som präglar de boende på denna fiktiva kulle. Det ger en inblick i det nät av byråkrati, beslut och argumentation som gör att bosättningar kan fortgå och människor väva sina drömmar utan att sätta dem i en politisk kontext.

 Ylva Bergman, chefredaktör


 

African Catwalk
Per-Anders Pettersson
(Kehrer Verlag, 2016)

Artikel i OmVärlden om boken

Visste du att det hålls åtta modeveckor per år i Nigeria? Om inte behöver du African Catwalk, en fantastiskt fotobok över modebranschen som legat etta på försäljningstoppen för modeböcker i USA och varit så uppmärksammad att den svenske fotografen Per-Anders Pettersson fått tacka nej till intervjuer med BBC och The Guardian. En bok där kreativiteten flödar över på flera håll, i de mycket vackra fotografierna, i designen samt i de mer dokumentära bilderna. En inblick i en modeindustrin som det sällan rapporteras om.

Ylva Bergman, chefredaktör


 

Tips i samarbete med Världslitteratur.se 

Maria Bergstrand, projektledare för världslitteratur.se, kommer här med ytterligare några julklappstips. 

Vi
Kim Thúy
(Sekwa förlag, 2016)

– Kim Thúy föddes i en mycket välbärgad familj i Vietnam. Hennes första självbiografiska roman Ru, blev mycket omtyckt för sitt säregna vackra språk, och i Vi, som kommit i år på Sekwa förlag, återvänder hon till båtflyktingstemat, säger Maria Bergstrand.

Kim Thúy lämnade Vietnam som båtflykting tio år gammal och bor i dag i Montreal. “Vi” är hennes fjärde roman och den tredje som utges i svensk översättning.


 

Horor som mördar
Roberto Bolaño 
(Tranan, 2016)

– Den andra av Bolaños novellsamlingar som totalt ska bli fyra är verkligen något att önska sig eller ge bort. De är också mycket snygga i bokhyllan, säger Maria Bergstrand.


Samlingens tretton noveller tar med läsaren till de mörkaste utkanterna av Bolaños litterära värld. Men som alltid i Bolaños energiska och oberäkneliga texter ryms även kärleken – till livet, till litteraturen och till de mer eller mindre kantstötta och vilsna människor han skriver fram.


 


Granatkastaren
Mo Yan 
(Tranan, 2016)

– Bokförlaget Tranan ger också ut den tidigare nobelpristagaren Mo Yan, och jag tror att höstens titel “Granatkastaren” kommer att hjälpa mig att bli vegetarian, säger Maria Bergstrand.

Förlaget beskriver boken som “en vildsint och absurt humoristiskt roman om en pojke som växer upp på den kinesiska landsbygden med en mor som i sin spariver bannlyser allt kött, trots att de lever i Slaktarbyn. Han blir besatt av kött i alla dess former, men en rad dramatiska händelser får honom att överge sin köttlängtan och söka sig till ett spartanskt liv som munk.”


 

 Min mors självbiografi
Jamaica Kincaid 
(Tranan, 2016)– Jamaica Kincaid var en av gästerna på Stockholm Literature i höstas. Det blev utsålt direkt och jag fick tyvärr ingen biljett, men nu finns samtalet med Kristina Sandberg och Mats Kempe på UR Play för den som vill lyssna. Själv tyckte jag mycket om “Min mors självbiografi” och det är en underbart vacker julklappsbok, säger Maria Bergstrand. 

Jamaica Kincaid föddes 1949 som Elaine Potter Richardson på den karibiska ön Antigua. Som 16-åring skickades hon till USA för att arbeta som barnflicka och har bott kvar där sedan dess. Hon debuterade 1984 med novellsamlingen På flodens botten och därefter har hon skrivit över tio böcker i olika genrer.

“Min mors självbiografi” gavs ut 1996 och är enligt förlaget “en sprakande vacker men samtidigt omskakande roman om ett liv präglat av avsaknad av kärlek och sammanhang. Romanen tangerar ett par av vår tids stora frågor: hur slavhandeln och kolonialismens härjningar fastställt att somliga är underordnade andra, och hur kvinnors fri- och rättigheter ständigt inskränks. Med karaktäristisk skoningslöshet vänder Jamaica Kincaid på perspektiven: för Xuela är det bleka och vita motbjudande och männen är i första hand verktyg för hennes egen tillfredsställelse. Det är en befriande och originell skildring av en kvinnas liv.