Go to main navigation
Sara Chitambo, ordförande för den sydafrikanska avdelningen av International Association of Women in Radio and Television, som arrangerade den Afrikanska filmfestivalen.

Sara Chitambo, ordförande för den sydafrikanska avdelningen av International Association of Women in Radio and Television, som arrangerade Afrikas första filmfestival för kvinnliga regissörer.

Foto: Mark Olalde/IPS

KULTUR

Kvinnliga filmare i fokus på afrikansk festival

Det råder brist på berättelser om kvinnors verklighet, och kanske särskilt afrikanska kvinnors. Ett första steg mot förändring har tagits genom arrangemanget av Afrikas första filmfestival för enbart kvinnliga regissörer.

Afrikas första filmfestival helt tillägnad kvinnliga regissörer hölls nyligen i ett trendigt område i Johannesburg. Under den två dagar långa festivalen visades filmer, kortfilmer och serier från olika delar av världen.

Filmfestivalen arrangerades av International Association of Women in Radio and Television, IAWRT. Organisationen arrangerade samtidigt en konferens som lockade till sig fler än 500 medlemmar från över 50 länder. 

− En av den här organisationens styrkor är att vi kommer från så många olika länder. När vi sitter ner tillsammans har vi så mycket att lära av varandra, säger IAWRT:s ordförande Gunilla Ivarsson, som kommer från Sverige. 

Under konferensen diskuterades bland annat säkerhetsfrågor för kvinnliga journalister samt hur man ska kunna öka jämställdheten inom branschen. Mötet avslutades med filmfestivalen, och organisationen står även värd för en liknande festival i Indien för att uppmärksamma kvinnliga filmare. 

Kvinnor saknas i filmvärlden

Förra året publicerades en rapport av organisationen Women’s Media Center som innehöll en granskning av de 250 mest inkomstbringande filmer som gjordes i USA året innan. Den visade att hela 83 procent av alla regissörer, producenter och manusförfattare för dessa filmer var män. Rapportförfattarna påpekade samtidigt att ingen av de 100 mest inkomstbringande filmerna år 2013 hade en svart kvinnlig regissör. 

Sara Chitambo, som är ordförande för Sydafrikas avdelning inom IAWRT, menar att filmfestivalen fyller ett mycket viktigt syfte. 
− Det är jätteviktigt att människor får möjlighet att samarbeta efteråt och att de får känna att de det finns många andra kvinnor som ställts inför liknande utmaningar när de velat få fram sina berättelser, säger Sara Chitambo. 

Flera deltagare vid festivalen hävdade att kvinnors underrepresentation i medierna och i filmvärlden lett fram till att det råder brist på berättelser om kvinnors verklighet. 

”Våra berättelser förs fram av andra”

Den amerikanske författaren och regissören Nefertite Nguvus film "In the Morning" var en av dem som visades på festivalen. 
− Om jag trodde att svarta kvinnor var på det sätt som de framstår på tv så skulle jag vara illa ute, säger hon. 


Nefertite Nguvu, regisserade filmen "In the Morning" som visades på filmfestivalen. Foto: Mark Olalde/IPS

Nefertite Nguvus film handlar om nio vänner och deras relationer och den utspelas under ett dygn i New York. Hon säger sig vara trött på att svarta bara förekommer i förhållande till konflikter i många filmer, så hon valde i stället att göra en film om "vanliga människor". 

Ett dussintal filmer visades vid festivalen, som syftade till att lyfta fram afrikanska kvinnliga regissörer, eller kvinnor som har en afrikansk bakgrund. 
− Våra berättelser har alltid förts fram av andra. Det finns mängder av fantastiska kvinnliga berättare i världen, men det tycks inte finnas något utrymme där de kan uppskattas, säger Sara Chitambo. 

Ett av bidragen kom från Jennifer Shinta Ayebazibwe som är medlem av en lesbisk filmgrupp i Johannesburg som kallar sig Straightup Media. Hon är med och producerar en serie kallad "Pink Shorts", som publiceras på Youtube, och görs endast med hjälp av en mobilkamera. 
− Det finns inte mycket queer-serier i Afrika. Det är underbart att få det här utrymmet och allt stöd och uppmuntran, säger Jennifer Shinta Ayebazibwe. 

 

Mark Olalde/IPS