Go to main navigation
Ave Maria

I kortfilmen Ave Maria tvingas judiska bosättare be palestinska nunnor om hjälp för att ta sig hem. Kommunikationsproblem uppstår eftersom familjen inte får använda telefon under sabbaten och nunnorna har avgett tystnadslöfte.

Foto: ur filmen Ave Maria

kultur

Palestinska nunnor i Hollywood

Kan en kulturkock mellan palestinska nunnor och judiska bosättare få en Oscar? Mycket talar för att kortfilmen Ave Maria tar hem statyetten den 28 februari. Filmen är redan en succé i USA.

Kortfilmen Ave Maria, av Basil Khalil, är något så ovanligt som en komedi från Västbanken. Under fjorton minuter utvecklas en absurd och underfundig historia om palestinska nunnor vars dagliga rutiner av tystnad och bön avbryts av en familj israeliska bosättare som kraschar sin bil utanför deras kloster. En farsartad situation uppstår som till en början verkar olöslig.

Ave Maria spelades in under tre dagar i Haifa, Israel och i ett övergivet kloster nära staden Jeriko på Västbanken.  Det är första gången en palestinsk film är nominerad för en Oscar i kategorin ”live action short film” och den är förhandstippad som en vinnare. 

Vad händer när två grupper som till en början misstror varandra tvingas samarbeta? Regissören Khalil, vars pappa är född i Palestina och mamman i Storbritannien, väljer att skildra de kulturella och religiösa krockar som uppstår med en stor dos humor. Så här säger han i en intervju med tidningen The National: 

– Det är viktigt att kunna visa en annan sida av Palestina. Faktum är att palestinier har en mycket bra känsla för humor. Alla som lider runt om i världen har under alla tider utvecklat humor för att lindra den smärta och lidande de går igenom.

Humor som överbrygger

Amjad Aloul på Crossborder Communication är palestinier och arbetar med kommunikation mellan olika etniska och religiösa grupper:

– Att överbrygga kulturella skillnader handlar om att förstå den andra parten och att kunna identifiera vad som är viktigt för den. Det är en extrem region som filmen Ave Maria utspelar sig i där man har enormt svårt att förstå varandra, men med humor kan man till viss del överbrygga helt låsta lägen, säger Amjad Aloul.

Att driva med religion i ett så laddat område som Västbanken kan tyckas riskfyllt, men hittills verkar teamet bakom filmen mötas av hyllningskörer. Filmen har redan vunnit ett femtontal priser på festivaler runt om i världen, och i USA har den och de andra nominerade kortfilmerna tillsammans redan slagit rekord och dragit in en miljon dollar.

New York Times kallar Ave Maria för Mellanösterns motsvarighet till komediserien Curb Your Enthusiasm (som i Sverige sänts under namnet Simma lugnt Larry), för många en serie synonym med en särskild genre av judisk satir.

Amjad Aloul menar att det faktum att filmen gör humor av situationen på Västbanken gör att den kan nå ut till så många: 

– Hade det som visas i denna film, skrivits i en artikel hade det förmodligen rört upp mer känslor. Med en film har man en helt annan frihet. Film och konst har på så vis en viktig roll i att påverka och ge oss perspektiv så att vi kan närma oss varandra, fortsätter han.

 

Julia Björne