Go to main navigation
6.jpg

David Bowie sörjs över världen men kanske lite extra i Somalia.

Foto: RCA Records/Wikimedia Commons

KULTUR

Somalia sörjer Bowie

En hel värld sörjer Bowie, men i Somalia är det som make till supermodellen och företagsledaren Iman Abdulmajid han sörjs. Med Iman tog en modern afrikansk identitet plats i den västerländska populärkulturen - och med Bowie upptäckte Somalia en ny värld.

"Iman ninkeedii David Bowie oo dhintay" – ”Imans make David Bowie är död” – så löd rubriken i en somalisk tidning en dag i förra veckan. 

Sedan dess har medier svämmat över av artiklar, bilder och videoklipp från David Bowies enastående liv. Men för somalier världen över är det framför allt en person som står i centrum när musiklegenden gått ur tiden: Bowies världsberömda hustru Iman.

Iman Abdulmajid föddes 1955 i Mogadishu. 1975 upptäcktes hon av en fotograf i Nairobi där hon levde som flykting, samtidigt som hon studerade på universitetet. På 80-talet blev Iman den första svarta supermodellen, eftersökt av tidningar och modeföretag världen över. På 90-talet startade hon sitt eget kosmetikföretag. Det var också vid den tiden hon träffade David Bowie.

– Jag kan fortfarande se bilderna från deras bröllop framför mig. Många somalier fanns med, hennes släktingar, traditionellt uppklädda, och sen den andra delen av familjen. Ja, det var märkligt, minns Mubarik Abdirahman, född i Somalia och idag fullmäktigeledamot (s) i Malmö.

Iman lyckades förena två till synes motsägelsefyllda kulturer, den somaliska med det globala jetset-livet. Hon blev en viktig person som bidrog till att definiera en modern, afrikansk identitet inom ramen för västerländska populärkulturen. Hon medverkade i filmer och musikvideos, syntes på premiärer och på tidningsomslag.

Somalias svåger

Dagarna efter David Bowies dödsfall översvämmades sociala medier också i Somalia och bland exilsomalier av nyheten om det som hänt:

”Rest in Peace our Seydi”, skrev många somalier på sina Facebook-sidor. Seydi, betyder svåger på somaliska och för många somalier var David Bowie just detta: mannen som gift sig med deras älskade syster, superstjärnan Iman. 

– Det är normalt inte vårt sätt att sörja, vi brukar skriva ”må Gud ge honom paradiset”, men det kan inte användas på personer som man inte vet om de tror på paradiset så en del tyckte det var konstigt. Andra menade att man måste se honom från Imans perspektiv så att det ungefär blev: ”Må Gud göra det lätt för henne”, fortsätter Mubarik Abdirahman.

Relationen påverkade

David Bowies och Imans relation hade också stor kulturell betydelse för många somalier. En av dem som reflekterat över detta är den sudanesisk-somaliske konstnären Dina Sur. I en artikel på webbsidan Okayafrica skriver hon: 

”Sedan Bowie gått bort har jag tänkt en hel del på hur deras relation påverkade mig som barn. Imans förhållande till David Bowie skapade för mig inte bara en känsla av släktskap, utan förde mig också närmare det icke-konventionella. När jag var tonåring och bodde i Nairobi fanns ingen tillgång till den subkultur och den alternativa kultur som fanns i västvärlden. När David och Iman kungjorde sitt giftermål så var det inte bara det att jag upptäckte en värld som jag inte visste existerade, jag förstod också att den, tack vare Iman, inte var så långt ifrån mig och mitt eget liv.” 

Engagemanget förenade dem 

Iman har själv sagt att det var slumpen som avgjorde hennes liv: hon kunde lika gärna ha blivit en av de många somalier som tillbringade sina liv i ett flyktingläger. Därför blev hon också tidigt starkt engagerad mot fattigdom och förtryck. En organisation hon stöttar är Dr. Hawa Abdi Foundation som arbetar med kvinnors och flickors rättigheter i Somalia. Stiftelsens grundare, doktor Hawa Abdi blev 2012 nominerad till Nobels fredspris.

Även hos David Bowie fanns ett starkt engagemang. Men framför allt höll han sig i bakgrunden och stöttade sin berömda fru, som när hon tillsammans med bland annat Naomi Campbell startade en kampanj för att få fler kosmetikföretag att använda svarta modeller.

Nej, Major Tom kom aldrig till Mogadishu, men David Bowie, artisten med de många identiteterna, blev en accepterad del av det somaliska samhället.

Eller som det stod i en av många statusuppdateringar den där dagen:

“My dumashi* Iman made us feel like we were somehow distantly connected to him. This loss is felt. We will miss you, walaalo**.”

   

David Isaksson

  

*Dumashi= sister-in-law

**Walaalo= brother

 

Fotnot:

Trots att Bowie var gift med Iman i mer än 20 år så är det inte så lätt att hitta afrikanska influenser i hans musik. Det närmaste är nog ”African Night Flight" från Lodger (1979), en hyllning till det öppna savannlandskapet i södra Afrika, skriven efter en resa till Kenya.