Go to main navigation

KULTUR

Ta med dig världen i hängmattan

Semestern är den perfekta tiden att koppla av med en god bok, förkovra sig i de stora världsfrågorna, lära sig mer om global utveckling och få nya perspektiv på tillvaron. OmVärlden tipsar om den bästa sommarläsningen.

Tips från OmVärldens medarbetare

The New Odyssey – The Story of Europe’s Refugee Crisis (Guardian Faber Publishing, 2016) av Patrick Kingsley

En fängslande, intressant och spännande bok." – Axel Kronholm, reporter

Brittiska tidningen The Guardians migrationskorrespondent har skrivit om vår tids största flyktingvåg. Boken bygger på Kingsleys resor till 17 länder där han träffat hundratals flyktingar, följt deras rutter och intervjuat människosmugglarna som gör deras resa möjlig. På dryga 300 sidor lyckas han inte bara skildra flyktingarnas otroliga resa, utan förklarar även de bakomliggande faktorerna och belyser varför Europa misslyckats så fatalt med att hantera situationen.

Drömmar i vaket tillstånd (Hoi Förlag, 2016) av Nasser Naje Lazem

Ett modernt epos om den lilla människans drömmar om kamp och frigörelse.” – Björn Widmark, reporter

Drömmar i vaket tillstånd är en självbiografisk roman som baseras på en ung pojkes första tio år i Irak. Familjen är mandèer, en minoritet i Irak som förtrycks och förföljs. Nasser drömmer om att lämna landet, men familjens far som varit politiskt aktiv i flera decennier vägrar fly. Med ett poetiskt uttryck berättar författaren en stark historia om växlingarna mellan hopplöshet och hopp om förändring.

The Girl Who Stole My Holocaust, A Memoir (Verso Books, 2014) av Noam Chayut.

En mycket insiktsfull bok värd att läsa.” – Ylva Bergman, chefredaktör

I den här självbiografin berättar Noam Chayut om sin uppväxt som ung israelisk pojke i en stad där minnet av förintelsen ständigt är närvarande. Han lever sig in i landets historia och leker frihetshjälte. Stolt går han med i den israeliska armén och blir successivt en del av ett narrativ som handlar om att Israel måste försvara sig mot alla som vill dem illa. Men insikten om att något är fel växer. Idag är Chayut engagerad i organisationen “Breaking the Silence” som samlar vittnesmål från tidigare israeliska soldater och är känd för att kritisera Israel.

De förklädda flickorna i Kabul (Albert Bonniers Förlag, 2015) av Jenny Nordgren

En bladvändare att sluka i hängmattan.” – Julia Björne, bildredaktör

Jenny Nordbergs reportagebok från Afghanistan handlar om seden ”Bacha Posh”, där unga flickor kläs ut till pojkar. I ett samhälle där patriarkatet är så starkt att familjer utan en son blir utsatt och ifrågasatt, får vi möta Azita, en kvinnlig politiker som tagit beslutet att låta sin yngsta dotter tillfälligt byta kön. Jenny Nordberg nystar fram berättelser om en sed som ingen först vill kännas vid, eller prata om, men som ändå verkar utbredd. Men vad kommer hända med dessa ”pojkar” när de i tonåren är på väg att bli kvinnor. Efter att fått smak för friheten, som pojke, måste flickorna återgå till ett begränsat liv med sina medsystrar.

Regnet luktar inte här – ett familjeporträtt (Atlas, 2015) av Duraid Al-Khamisi

Både hög igenkänningsfaktor och nya perspektiv gör att berättelsen inte går att värja sig ifrån.” – Amanda Dahl, praktikant

Året är 1994; amerikansk krigsföring och Saddam Husseins terror har tvingat familjen Al-Khamisi på flykt från sitt hem i Bagdad. 8-åriga Duraid befinner sig i bagageutrymmet på en överfylld båt på Östersjön. När familjen når Gotlands kust börjar strävan med att förstå sitt nya hem. I självbiografin beskriver Al-Khamisi rasismen och samhällsmekanismerna som håller kvar nya svenskar som främlingar. Hur är det att lämna ett välbärgat liv med nyrenoverad villa, och bli en del av underklassen i Stockholms förort. Det är en historia om en familj som tvingas lämna sitt hem och kommer till ett helt nytt land.

 

Tips i samarbete med världslitteratur.se

Sankmark (Brombergs, 2014) av Jhumpa Lahiri

Sankmark är skriven av en insiktsfull och mogen författare av världslitteraturklass.” /Kristianstadsbladet

Calcutta 1960-tal. Bröderna Subhash och Udayan är oskiljaktiga, men de är också varandras motsatser och deras framtid ser helt olika ut. Udayan dras till Naxaliterörelsen, som slåss mot ojämlikheter och fattigdom. Han riskerar allt för det han tror på. Subhash delar inte sin yngre brors politiska engagemang. Han lämnar Indien för forskning i Amerika. Men när Subhash får veta vad som hänt brodern återvänder han till Indien. Han hoppas kunna samla ihop den splittrade familjen och att läka de sår Udayan har lämnat efter sig. Sankmark är en familjehistoria som spänner över generationer och geografiska platser. 

En bön för de stulna (Albert Bonniers Förlag, 2015) av Jennifer Clement

En oavlåtligt engagerande berättelse som tar tag i läsaren från allra första meningen och inte släpper greppet ens när sista punkten är satt." /Svenska dagbladet

Ladydi Garcia Martínez bor på den mexikanska landsbygden, omgärdad av drogkarteller som odlar opium på fälten runt omkring och ett polisväsende som inte går att lita på. Livet är tufft för flickorna i byn. Mödrarna är hårdhudade, men livrädda och papporna har rymt. Ständigt får de vara på sin vakt mot ett grymt hot om kidnappning. Och en dag händer det. Knarkkartellens män beordrar en flicka in i bilen och lämnar byn. Ladydis berättelse är inspirerad av en verklighet som inte många känner till. Ett Mexiko där flickor försöker likna pojkar för att inte kidnappas och säljas, och där polisen är lika farliga att kontakta som de kriminella. 

Brända skuggor (Bokförlaget Tranan, 2014) av Kamila Shamsie

"Om du vill läsa en bok som sätter den gängse historieskrivningen om väst som de goda och muslimerna som de onda i gungning så läs den här.” /Naila Saleem, Kulturnytt, SR

Nagasaki, 1945. Hiroko står på verandan och ser hur himlen blir vit och hela hennes värld förvandlas till aska. Hon överlever kärnvapenbombningen, men på ryggen bränns mönstret från kimonon in – tre flygande tranor. Så börjar berättelsen som sträcker sig över tre generationer och världsdelar. Från Japan, via Indiens frigörelse från det brittiska koloniväldet, Sovjets invasion av Afghanistan, ett New York i sviterna av 9/11 till Guantanamo Bay. Genom två familjers sammanflätade öden gestaltas de stora tragedierna genom enskilda människors förluster.

Förlorade själar (Natur & Kultur, 2015) av Nadifa Mohamed

Nadifa Mohamed kan gå till historien som den unga författare som med störst uppriktighet skildrat afrikanska kvinnors liv.” /The Times

Det är i slutet av 80-talet och Somalia är på randen till det inbördeskrig som landet fortfarande är drabbat av, och som har slagit sönder varje liten rest av ett politiskt system. I Förlorade själar får vi se de mänskliga dimensionerna av detta sammanbrott, i tre kvinnors kamp för överlevnad. Den kvinnliga soldaten Filsan kämpar för att försvara landets kommunistiska militärjunta men blir till slut den jagade, änkan Kawsar kämpar bokstavligt talat för sitt liv efter en svår misshandel av polisen, och flickan Deqo drömmer om sitt första par skor.

Vi behöver nya namn (Wahlström Widstrand, 2014) av NoViolet Bulawayo

"En ångestfylld, arg och hejdlös roman som använder språket som ett vapen.” /The Star

Familjens hem har förstörts av president Mugabes "krigsveteraner" i Zimbabwe. 9-åriga Darling växer upp i en allt annat än barnvänlig miljö, men hon är smart och klarar sig trots allt ganska bra. På dagarna är hon med kompisarna och rör sig mellan kåkstaden och rika villaområden, där de främst ägnar sig åt att stjäla. Någon skola finns inte längre och Darlings pappa har inte synts till sedan han reste till Sydafrika för att jobba. Hon drömmer om att flytta till sin moster i Detroit i USA. Det är en omskakande skildring av en ung flickas vuxenblivande - från hennes liv i den fattiga kåkstaden till exilen i USA.

 

OmVärldens redaktion