Go to main navigation
driving-with-selvi-toppbild.jpg

Foto: Ur Driving with Selvi

kultur

Tre premiärer som tar världen till Sverige

Ett fejkat palestinskt bröllop, en taxiförare i södra Indien och en trotsig journalist i Nairobis slum. OmVärlden rekommenderar tre internationella dokumentärfilmer – och tre filmfestivaler.

Driving With Selvi

I Driving With Selvi får vi lära känna södra Indiens första kvinnliga taxichaufför. Selvi tvingas gifta sig som barn, men vägrar acceptera ett liv av övergrepp och förtryck. Istället flyr hon från sin våldsamma man och vänder ryggen mot det patriarkala samhälle hon växt upp i. Under tio år får vi följa Selvi, när hon bestämmer sig för att köra taxi och så småningom startar ett eget taxibolag.

Filmen belyser vardagen för miljontals kvinnor och flickor i Indien och kraften i deras frigörelse. Samtidigt ger den ett varmt porträtt av Selvi som tar kontroll över både ratten och sin framtid.

 

Driving With Selvi av Elisa Paloschi från Kanada visas tillsammans med kortfilmen Boxeadora om en kvinna som trotsar det ojämställda boxningsförbudet på Kuba. Filmerna visas den 6/3 under Stockholms Feministiska Filmfestival som pågår 3-6 mars.

 

For Kibera!

I Nairobis enorma slumområde Kibera, ifrågasätter en lokal radiojournalist varför det internationella biståndet inte förefaller bidra till någon förändring.

– Det är så mycket pengar som flödar in i Kibera från internationella givare, men våra liv förändras inte. Någonting stämmer inte, säger journalisten som heter Boy Dallas och själv bor i Kibera.

I For Kibera! får vi följa honom när han försöker förstå varför området, trots omfattande biståndsinsatser, fortsätter att präglas av våld, fattigdom och misär. Dallas målar upp en polariserad bild där de som försöker hjälpa har en världsbild som radikalt skiljer sig från den verklighet de försöker förbättra. 

For Kibera! är regisserad av Kati Juurus från Finland. Filmen har svensk premiär torsdagen den 10 mars under Tempo Dokumentärfestival som pågår 7-13 mars.

 

On The Bride’s Side

I Milano utspelar sig ett annat dokumentärt drama där fem syrier och palestinier som flytt undan kriget i Syrien via den italienska ön Lampedusa möter en italiensk journalist och en palestinsk poet.

Flyktingarna försöker ta sig till Sverige, och journalisten och poeten bestämmer sig för att hjälpa dem­ – och förhoppningsvis undvika att bli arresterade för människosmuggling – genom att iscensätta ett bröllop.

Med ett tiotal fejkade bröllopsgäster lyckas gruppen korsa halva Europa under en fyra dagar lång resa i november 2013. Vi får ta del av syriernas och palestiniernas drömmar och förhoppningar, och vi får lära känna den mer okända sidan av Europa – den som hjälper och som är beredd att trotsa de lagar som gör skillnad på människor.

On The Bride’s Side är en italiensk film av Antonio Augugliaro, Gabriele del Grande och Khaled Soliman al-Nassiry. Den har Sverigepremiär under Lund Human Rights Film Festival som pågår 4-7 mars och visas i Lund fredag 4/3.