Go to main navigation
Hiphopartisten Yacko i mörklagd profil.

Hiphoparen Yacko har länge utmanat traditionella stereotyper och förväntningar genom sin musik.

Foto: Youtube/Yacko Oktaviana

kultur

Upptäck Sydostasiens hiphop

Dags att bredda din playlist? OmVärlden tipsar om sydostasiatiska hiphop-artister från Indonesien till Burma.

THAILAND

Thaitanium är en av Thailands mest kända hiphop-grupper. De har släppt fem album, uppträtt på MTV Asia Awards och varit förband för 50 Cent och Snoop Dogg.


BURMA/MYANMAR

Hiphop är en av de populäraste musikgenrerna i Burma just nu. De första pionjärerna dök upp i slutet av 90-talet, när landet fortfarande var en stenhård militärdiktatur med en censurmyndighet som granskade all form av kultur. Den grupp som förmodligen haft störst inverkan på dagens hiphop-scen är Acid, som kom med sitt debutalbum Sa Tin Gyin (= början) år 2000. Texterna handlade bland annat om livet i Burma och innehöll mellan raderna kritik av diktaturen.

Zayar Thaw var en av grundarna till Acid och startade även aktivistgruppen Generation Wave som än i dag är en tongivande röst för demokrati och mänskliga rättigheter. År 2008 fängslades han och en annan av Acid:s medgrundare, Yan Yan Chan, för deras aktivism. Yan Yan Chan släpptes ett knappt år senare medan Zayar Thaw satt fängslad i tre år, till den 17 maj 2011. Han är i dag parlamentsledamot för Aung San Suu Kyis parti National League for Democracy.

I dag har censurmyndigheten avskaffats i Burma vilket öppnat upp hiphop-scenen med många nya artister. Bland dem finns G-Tone och hans bror Thuta iLL som tillsammans ingår i gruppen Cyclone


INDONESIEN

Globalvoices.org tipsar om artisten Yacko, som ”i över ett decennium har brutit stereotyper om vad indonesiska muslimska kvinnor kan göra och hur de kan klä sig”. Hennes låt ”Thang” handlar just om att göra de saker hon gillar utan påtryckningar eller att bli dömd av andra.

Sajten nämner även 17-åriga Rich Chigga som debuterade i år och snabbt hamnade högt upp på topplistorna. I denna remix av hans låt ”Dat $tick” figurerar även den kända amerikanska rapparen Ghostface Killah.


FILIPPINERNA 

Filippinerna har flera kända namn på den internationella musikscenen: Apl.de.ap från Black Eyed Peas är född i Angeles City i Filippinerna och N.E.R.D.:s Chad Hugo har filippinska föräldrar.

Mike Swift, född Michael Olave, är en filippinsk hiphop-artist som kombinerar musiken med social aktivism. Genom ett basketprojekt har han fått storstjärnor som Lebron James att besöka fattiga förorter till Taguig utanför Manilla.

 

Axel Kronholm