Go to main navigation
Korea-Boryeong_Mud_Festival-07 kopia.jpg

Boryeong lerfestival år 2008 i Sydkorea. Foto: ”Stinkie Pinkie”.

Foto: Foto: ”Stinkie Pinkie”

KULtur

2017 års hetaste festivaltips

Frossa i spansk ost, gå på rave i den tunisiska öknen eller brottas i lera i Korea. OmVärlden tipsar om vinterns och vårens häftigaste festivaler ute i världen.

6-16 januari

Cartagena International Music Festival, Colombia

Den colombianska staden Cartagena fylls med klassiska musiker från hela världen under åtta dagar i januari. Vid sidan av liveframträdanden ordnas kurser för unga artister. Festivalen grundades av italiensk-amerikanske harpisten Victor Salvi och hans fru Julia som hade en gemensam passion för klassisk musik.


Februari 

Pingxi Sky Lantern Festival

Pingxi Sky Lantern Festival 2009. Foto: ”Lenovo-lin”.

Se tusentals lyktor sväva och lysa ovanför Pingxi-distriktet i Taiwan. Från början var detta en festival som firades för att driva ut ondska och sjukdomar från staden. Lyktorna dekoreras med önskningar och bilder och släpps sedan upp i luften och skapar ett vackert ljustäcke över Taipei.


20-22 februari

Les Dunes Electroniques, Tunisien

Star Wars-byn utanför Nafta, Tunisien. Foto: ”Bel Adone”

Inspelningskulisserna från Star Wars-filmerna finns här bland sanddynerna i den tunisiska öknen, och i februari samlas rave:are utklädda till Luke Skywalker och andra för att dansa loss till EDM-artister som N'TO, Kölsch och Fabrika Crew, eller bara surfa på sanddynerna.


12-13 mars

Holi, Indien

En festival som firas av hinduer över hela världen, efter Diwali den viktigaste festivalen för hinduer. Kallas också för färgernas festival, och firas under två dagar. Första dagen tänder man brasor efter solnedgången och dagen därpå leker man med torra och våta färger.


13-16 april

Thingyan, Burma

Thingyan i Burma 2011. Foto: Htoo Tay Zar

Det burmesiska nyåret infaller samtidigt som det kanske mer välkända thailändska Songkran, men firandet är snarlikt: en riktig folkfest med musik, dans och massor av vatten som sprutas från morgon till kväll. Försök inte hålla dig torr med en regnrock utan ge efter och gilla läget, men se till att ha telefonen i en vattentät påse. Testa också mont lone yeibaw – risbollar innehållande palmsocker som kokas. Det händer dock emellanåt att något busfrö byter ut palmsockret inuti bollarna mot en stark chilifrukt, så se upp. 


29 april-2 maj

La Feria del Queso, Spanien

Spaniens nationella ostfestival ordnas i Trujillo där över 100 000 matfantaster väntas samlas på torget i en enda stor ostorgie. Besökarna kommer att kunna pröva över 500 olika sorters ostar och andra lokala delikatesser.


7-16 juli

The Knysna Oyster Festival, Sydafrika

Träning och ostronrally i en härlig blandning. Multisportevenemang med cykling, simning och skogslöpning, och som grädde på moset massor med kulturevenemang och seafood.


14-23 juli

Boryeong lerfestival, Sydkorea

Boryeong lerfestival år 2008. Foto: ”Stinkie Pinkie”

Varje år sedan 1999 har den sydkoreanska staden Boryeong ordnat en lerfestival, en av landets mest omtalade sommarfestivaler, som lockar till sig både turister och koreaner i alla åldrar. Färggranna parader med musik, dans och andra uppträdanden livar upp, alltmedan deltagarna gnids in i grå lera och får delta i olika tävlingar. Enligt arrangörerna har leran terapeutiska och kosmetiska egenskaper och är bra för hälsan och själen.

 

Axel Kronholm