Go to main navigation
I still hide to smoke

Hiam Abbass, storstjärna i Mellanöstern, spelar huvudrollen i I Still Hide To Smoke.

5 filmer som breddar perspektiven

Snart är februari slut och det innebär vårsol och säsong för filmfestivaler. Först ut är CinemAfrica – så här är tips på fem filmer som gör att du bryter dig ut ur vardagen och februaridepressionen.

Trots att världen ser dyster ut så kämpar många för att det ska bli bättre. CinemAfrica, som bara visar film från den afrikanska kontinenten, har arbetat i 22 år med att skapa en festival som breddar tittarens världsbild. Det behövs när högerextremer och alternativa fakta tar större utrymme säger festivalchefen Dina Afkhampour.

– När politiken misslyckas så tar kulturen över, säger hon.

Men det finns några filmtitlar från årets program som sticker ut lite extra. Här är fem filmer från årets CinemAfrica-festival som ger dig lite nya tankar:

A Stray - En resa i diasporan

Adan, en ung somalisk kille i Minneapolis, driver runt i den stora staden. Efter ett bråk med en kompis är han mer eller mindre hemlös och han har bränt broarna med både familj och vänner. Efter att nästan ha kört över en gatuhund så förlorar han sitt jobb, men tar med sig hunden på en resa där han tvingas konfronteras med sin historia och sin framtid.

Regissören Musa Syeeds lågmälda drama skildrar finkänsligt känslan av exil och hemlöshet i diasporan, den fundamentala existentiella osäkerheten av att inte ha någonstans att ty sig fullt ut. Utan att någonsin bli enkel eller sentimental skildrar den en vanlig människas andliga kamp och ger hopp om någon slags slutlig försoning.

Trailer

I Still Hide to Smoke – En feministisk frizon

Fatima – ogift, barsk och varmhjärtad – är chefmassör på hamamet som är kvinnornas trygga frizon. Här kan kvinnor i alla åldrar och från alla bakgrunder samlas, helt utan männens vakande och dömande ögon, ända tills hon och de andra kvinnorna ställs inför en ödesdiger konfrontation.

Hiam Abbass, storstjärna i mellanöstern, spelar huvudrollen i dramatikern Rayhanas debutfilm – ett starkt, feministiskt och egensinnigt drama där skrattet, igenkänningen och vanmaktstårarna alla ligger lika nära.

Trailer

Foreign Body - Ett offer tar plats

Den unga kvinnan Samia kommer upp till Medelhavets yta och kippar efter andan. Runt henne flyter familjebilder och identitetsdokument. Någon annan sjunker, båten har brutits sönder av vågorna. Papperslös i Lyon så tjatar hon till sig ett jobb hos en rik änka och deras relation blir allt mer spänd och sexuellt laddad ju starkare den blir. Har Samia hittat en mer kraftull roll än den som offrer eller båtflykting?

Kati Kati - Ett drömskt dödsrike

Kaleche är död. I den surrealistiska semesterbyn Kati Kati är alla är döda och tvingas leva i en märklig blandning av glättig hedonism och existentiell skräck. Här får man allt, utom den försoning som man helst av allt skulle vilja uppnå. Och ju djupare Kaleche letar, desto fler mystiska hemligheter upptäcker hon bland de boende hon möter.

Kenyanen Mbithi Masya är mest känd för sina fantastiska musikvideor och modefilmer, men i sin långfilmsdebut som regissör skapar han en blandning av ett lågmält relationsdrama, drömsk konstfilm, absurdistisk zombieskräck och ohejdad fantasifull skaparglädje.

Trailer

Queen of Katwe - Hollywood möter Kampala

Mira Nair, regissören bakom Monsunbröllop och Salaam Bombay, bor sedan många år i Uganda. När en Hollywoodstudio nu ger henne möjligheten att göra en storfilm är det en verklighetsbaserad historia från hennes nya hemland, med storstjärnorna Lupita Nyong’o och David Oyelowo i bärande roller.

Det 16-åriga stjärnskottet Madina Nalwanga, som själv vuxit upp i den fattiga delen av Kampala, spelar Phiona Mutesi. Hennes liv är en ständig kamp för överlevnad – tills hon visar sig ha en fullständigt oväntad talang för att spela schack. Plötsligt ställs hon inför oanade möjligheter att hjälpa sig själv och sin familj, men först måste hon lyckas i den internationella schackolympiaden!

Trailer  


 

Se visningstider och hela CinemAfricas schema här