Go to main navigation
Berta_Cáceres,_manifestación_en_Washington,_2016-03-04.jpg

Banderoll med Berta Cáceres porträtt på en demonstration i Washington D.C. kort efter mordet på henne, i mars 2016.

Foto: Slowking

KULTUR

Är miljön värd att dö för?

I Honduras dödas flest människor per capita för att de står upp för markrättigheter. I en ny dokumentärfilm skildras det brutala mordet på Berta Cáceres, landets mest välkända miljökämpe.

Över 80 procent av morden på aktivister som kämpar för markrättigheter i Honduras klaras aldrig upp. I den nya filmen ”Worth Dying For?”, producerad av Thomson Reuters Foundation och PLACE, får vi följa efterspelet till mordet på den välkända miljökämpen Berta Cáceres i mars 2016.

Honduras har sagts vara världens farligaste plats för miljöaktivister och i dokumentären skildras även den dödsepidemi som drabbar de miljöaktivister som vågar protestera. Felipe Benitez är en av dem som reglar fast dörrar och fönster varje natt och ber för att beväpnade män inte ska storma in och döda alla i familjen.

– I Honduras är mord ett av sätten du kan få någon röjd ur vägen, säger han till journalisterna bakom filmen.

Blodig guldrusch

Konflikterna står ofta mellan lokalbefolkning och företag. De rör gruvprojekt, dammbyggen, skogsskövling, turism eller andra stora projekt. Det finns i nuläget närmare 840 olika gruvprojekt i Honduras som är i planeringsstadiet eller under övervägande, enligt Inter-American Commission on Human Rights. De flesta projekt rör guld.

Enligt organisationen Global Witness har omkring 120 aktivister mördats sedan år 2010. De flesta morden klaras aldrig upp.


Läs mer: "Miljöaktivist mördad – kritiserade finskstött projekt"

Läs mer: "Lars Thunell investerade i blodig markkonflikt"


Sedan Berta Cáceres sköts till döds har minst sju andra aktivister mördats. Bland dem finns medlemmar i organisationen som Cáceres var med och grundade, ”the Council of Indigenous Peoples of Honduras” (COPINH), som är en av svenska We Effects samarbetsorganisationer och under många år har arbetat för urbefolkningars rätt till mark och naturresurser.

Det senaste offret var Jose Santos, en urbefolkningsledare och människorättsförsvarare som sköts i huvudet i sitt hem i februari.

Se hela filmen här:

Axel Kronholm