Go to main navigation
loving1.jpg

Ur filmen "Loving" med Joel Edgerton och Oscarsnominerade Ruth Negga.

Foto: Loving

kultur

Ny filmfestival om mänskliga rättigheter

Sverige har fått en ny filmfestival – på temat mänskliga rättigheter. Genom filmer om rasöverskridande kärleksrelationer och mobbning vill arrangörerna locka en ny publik till diskussioner om varje människas okränkbara rättigheter.

Den 31:a mars till 2:a april anordnar Raoul Wallenberginstitutet för första gången ”The Swedish Human Rights Film Festival” i Lund och Stockholm. Festivalen gick förra året under namnet ”Lund Human Rights Film Festival” men i år växer konceptet och till nästa år hoppas arrangörerna kunna utvidga till Göteborg.

Gabriel Stein vid Raoul Wallenberginstitutet berättar att festivalen startats för att nå ut till en publik som vanligtvis inte kommer i kontakt med frågor om mänskliga rättigheter. Film är ett bra sätt för att beröra och engagera människor.

– Festivalen är ett unikt tillfälle för att se ett antal väldigt kraftfulla filmer som sen följs upp av insiktsfulla konversationer med filmregissörerna, människor som faktiskt är med i filmerna och experter inom de områden som filmerna behandlar, säger Gabriel Stein.

Han tycker filmerna i årets festival inspirerar och lyfter fram de positiva aspekterna av människorättsarbetet.

– Ofta är vinkeln på mänskliga rättigheter negativ. Men många av de här filmerna är faktiskt positiva på slutet och visar att det är värt att vara människorättsaktivist. Det är värt att stå upp för det du tror på, säger Gabriel Stein.

Hans personliga favoritfilm på årets festival är ”Loving” (Drama, 7,1/10 på IMDB). Filmen handlar om kärleksrelationen mellan en vit man och en svart kvinna i 60-talets Virginia i USA och deras kamp mot dåtidens raslagar. Filmen resulterade i en Oscarsnominering för den kvinnliga huvudrollsinnehavaren Ruth Negga.

– Filmen i sig själv är så kraftfull. Den har inte visats någon annanstans i Sverige så det här är enda möjligheten att se den på bio, säger Gabriel Stein.

På festivalen visas även:

”The world of us”

Sydkoreansk spelfilm om mobbning. Vi följer tioåriga Sun som är utstött i skolan men under sommarlovet möter en vän i den nyinflyttade Jia. Drama, 7,7/10 på IMDB.

 

”The day my father became a bush”

Nederländsk spelfilm om flickan Toda som när hennes far kallas ut i krig bestämmer sig för att själv ge sig ut på en äventyrlig färd för att söka upp sin mor som bor i grannlandet. Drama, 8,2/10 på IMDB.

 

”Dead donkeys fear no hyenas”

Dokumentärfilm från den svenske regissören Joakim Demmer om markstölder (”land grabbing”) i Etiopien. Berättelse om hur biståndspengar från Europa stöttat den etiopiska regeringens tvångsvräkningar av småskaliga bönder för att göra plats för utländska investerare. Inget betyg ännu på IMDB.

Daniel Fjellborg