Go to main navigation
http://www.fatoumatadiawara.com/photoseng

Fatoumata Diawara kommer att stå på scen med Hindi Zahra under Way Out West.

Foto: Press-foto

KULTUR

Guiden till din globala festivalsommar

En svensk sommar är fylld av musikupplevelser bortom dansband och svensk elektropop. Om man bara vet var man ska leta finns en mängd artister från hela världen. Här är magasinet OmVärldens främsta tips.

Fatoumata Diawara & Hindi Zahra

Hindi Zahra har rötter i Marocko och Fatoumata Diawara föddes i Elfenbenskusten till malinesiska föräldrar. Tillsammans delar de erfarenheter av att vara kvinnor, musiker och afrikaner som går samman med ambitionen att sprida öppenhet och frihet med sin musik. För tolv år sedan spelade de tillsammans på Olympic Café i Paris, och nu står de på samma scen igen, sida vid sida, i vad de kallar Olympic Cafe Tour.

Way Out West, 10-12 augusti


Seun Kuti & Egypt 80 Feat Yasiin Bey

Ja, det är sonen till den legendariska afro-beat pionjären Fela Kuti, som redan nu på fredag står på scen tillsammans med Yasiin Bey, tillika rapparen Mos Def. Nu spelar sonen Sean Kuti med sin fars gamla band Egypt 80 och fortsätter skapa fusionen mellan jazz och funk som är arvet från hans far.

Roskilde-festivalen, 30 juni


Elektro Hafiz

Under sin 20 år långa karriär i Turkiet har han hunnit bli en stjärna, släppt tre album och blivit en symbol för den anatoliska psykedeliska rocken. Genom att blanda klassiska instrument från mellanöstern – som saz och darbuka – med moderna instrument och genrer så skapar han något nytt och experimentellt, och alltid intressant.

Gagnef-festivalen, 8 juli


Princess Nokia

Ingen kan formulera det så bra som Princess Nokia själv: ”Jag skapar världslig musik – musik som talar till alla sorters människor. Banjee girls i Harlem, tonårsfruar i Mellanöstern, gaypojkar i Ostasien. Vem du är har ingen betydelse. Min nya kosmiska musik är tre-dimensionell och den visar vem Princess Nokia verkligen är.”

Emmaboda-festivalen, 26 juli - 30 juli


Sister Nancy

Backad av Roots Harmonics Band så står Sister Nancy på Öland Roots scen i sommar! Hon föddes i Kingston, Jamaica, och är en av de största artisterna från 80-talets reggae/dancehall-era. Hennes låt “Bam Bam” på “Stalag Riddim” har spelats över 20 miljoner gånger på Youtube och är numera en oförglömlig klassiker. Missa inte en original rubadub-show när Sister Nancy & Roots bidrar med reggae-historia utan dess like!

Öland Roots, 13-15 juli


Björn Widmark