Go to main navigation
quiz africa afrika

Att sätta ut Burkina Faso på kartan var en av utmaningarna.

Foto: One.org

KULTUR

Hjärnorna bakom Afrika-quizet som får dig att skämmas

Nästan hundra tusen svenskar har gjort quizet som testar hur bra du kan dina afrikanska länder – men vet du vad avsändaren ville?

Under förra veckan spreds ett quiz i sociala medier som testar dina kunskaper i Afrikas geografi. Kommentarerna var blandade: skryt över många rätt och skamsna erkännanden om att man borde lyssnat under geografilektionerna.

Är det inte pinsamt hur dålig koll vi har på de 55 länder som sträcker sig över jordens näst största kontinent? Frågan väcktes på One:s kontor i samband med att man jobbade med en kampanj om flickors rätt till skolgång i just afrikanska länder.

One är det globala företaget som spottar ur sig populära kampanjer om global utveckling. Poverty is Sexist, Red, ACT NOW och #GirlsCount – listan över deras idéer för att påverka makthavare kan göras lång. Men hur gick det egentligen för quizet om Afrikas länder?

– Idag har två miljoner gjort quizet och delat det i sociala medier. Vi har blivit helt överrumplade av responsen, säger Roxane Philson, One:s marknadsföringschef.

En av tio svenskar fick alla rätt

Av de två miljoner personer världen över som gjorde quizet var det bara 13 procent som hade alla rätt. Hittills har quizet gjorts flest gånger i Storbritannien, USA och Frankrike, men Sverige ligger på plats sex. Här har nästan 100 000 människor gjort quizet, men bara 9,8 procent av svenskarna har fått alla rätt.

Roxane Philson är den som ansvarar för den kreativa utvecklingen i digitala medier i allt från videos till konserter och sociala medier – men också att sprida informationen om syftet med quizet: flickors rätt till utbildning.

– Hittills har fler än 387 000 människor skrivit under vår namninsamling som uppmanar världsledarna att lägga mer pengar på utbildning och att alla flickor ska uppmärksammas, och numren fortsätter stiga, säger Roxane Philson.

I Sverige har quizet lett till att antalet personer som stöttar One:s verksamhet har fördubblats. Quizet är en del av en riktad insats för att påverka de världsledare som ska träffas under 2018 för att komma överens om stödet till Global Partnership for Education. Där och då avgörs hur skolgången kommer se ut för miljoner barn i låginkomstländer.

– Quizet är ett roligt sätt att presentera en svår verklighet. Antalet människor som skriver visar att det fungerar, säger Roxane Philson.

Björn Widmark