Go to main navigation
2thumb_DSC_2118_1024.jpg

Anna-Maria Sörberg har skrivit boken "Homonationalism"

Foto: Daniel Fjellborg

kultur

Homonationalismen – HBTQ:s oheliga allians

HBTQ-rättigheter används i dag allt oftare som argument för att stänga gränserna mot Europas ”intoleranta” omvärld. Det menar Anna-Maria Sörberg i sin nya bok Homonationalism. Hon beskriver en internationell queer- och gayrörelse som delvis kidnappats av högernationalister.

Journalisten Anna-Maria Sörberg har skrivit om sexualpolitik och homo-, bi-, trans- och queer-frågor (HBTQ) i över 20 år. Hennes ämnesintresse återfinns även bland de hon delar sitt frilanskontor med på Södermalm i Stockholm. Några skrivbord tas upp av den feministiska tidskriften Bang och utanför fönstret slår en hagelskur mot en skylt med texten: ”Hallongrottan – böcker och kuriosa”. Den hänger kvar efter den nu nedlagda bokaffären som beskrev sig själv som en ”feministisk, antirasistisk, hbtq-bokhandel med klassperspektiv”.

Homonationalism är Anna-Maria Sörbergs senaste bok och ges ut av Leopard förlag. Enligt henne uppstår homonationalism när högernationalistiska grupper ”snor” kampen för HBTQ-rättigheter.

– Men de har ett annat syfte än att lyfta fram HBT-rättigheter. Istället säger de att: ”Här i västerlandet i vår civilisation är vi moderna, öppna och HBT-vänliga.” För att i nästa mening ställa upp denna ”sanning” som under hot. Från människor, framställda om kulturellt efter och som nu hotar den gayvänliga nationen, säger Anna-Maria Sörberg.

Ett exempel hon tar upp i boken är när sverigedemokraten Jan Sjunnesson anordnade ”Pride Järva”, ett mindre pride-tåg som gick genom några av Stockholms mer invandrartäta förorter. Syftet med demonstrationen var att polarisera och måla upp invandring som ett hot mot Sverige som en tolerant och HBTQ-vänlig nation.

Enligt Anna-Maria Sörberg uppstår homonationalism just när högernationalister målar upp västvärlden som i grunden gay-vänlig och kontrasterar resten av världen som homofoba. Allt för att främja de egna målen om stängda gränser och minskad migration.

Borde vara del av större rättighetskamp

Själv anser Anna-Maria Sörberg inte att HBTQ-frågor borde särskiljas från andra rättighetskamper som de tidigare förknippats med.

– Att arbeta med sexualpolitiska frågor är inte något som kan eller ska skiljas från att jobba med antirasistiska eller feministiska frågor. Jag anser att man måste arbetade med allt samtidigt och parallellt, säger hon.

Denna union mellan olika rättigheter finns dock inte alltid hos den nyskapade homonationalismen. Något hon själv blev varse genom mötet med en av ”bögnationalisterna” inom det franska partiet Nationella Fronten. Hans åsikt var att andra HBTQ-personer utanför Europa inte förtjänade hans stöd och solidaritet om de inte kom från samma toleranta och öppna kultur som han själv.

– Han lämnar alla i sticket, och sätter stopp för all solidaritet med grupper och individer över några andra gränser än till vita homosexuella män. Nu anser han att landets politik ska fokusera på stängda gränser mot flyktingar och migranter. Men också på utpekande av grupper där landets muslimer görs till hot mot nationen, säger Anna-Maria Sörberg.

– Det var en jobbig intervju att genomföra. Jag blev lätt deprimerad av att lyssna till någon som med HBT-rättigheter som grund argumenterade för den här typen av nationalistisk politik.

En helt västerländsk företeelse

Sammankopplingen mellan nationell identitet och just HBTQ-rättigheter verkar enligt Anna-Maria Sörberg vara en företeelse enbart för Nordamerika och Västeuropa. I Ryssland och delar av Östeuropa tycker hon sig istället se en heteronationalism som till stor del agerar motpol mot homonationalismen i Västeuropa.

– Den heteronationalism vi ser i Ryssland, med en väldigt patriarkal chauvinistisk kultur, formerar sig mycket på att titta på Europas och USA:s förmodade gayvänlighet. Denna beskrivs som resultatet av en dekadens på en kontinent som låtit femininitet, feminism och HBTQ-frågor ta över. Det är två lika polariserade hållningar som liksom göder varandra på ett bisarrt sätt, säger Anna-Maria Sörberg

Daniel Fjellborg