Go to main navigation
julbocker-tovajertfelt.jpg

Vi tipsar om böcker från världens alla hörn att lägga under granen.

Foto: Tova Jertfelt

KULTUR

Hårda globala julklappstips

Så här i givandets tid tipsar vi på OmVärldens redaktion i samarbete med Världslitteratur.se om de bästa hårda paketen.

Tips från OmVärldens medarbetare

Hun Sen’s Cambodia
Sebastian Strangio
(Yale University Press, 2014)

OmVärlden har rapporterat flitigt om nedmonteringen av demokratin i Kambodja och om Hun Sens maktfullkomlighet. Under året som gått har han stängt ner oberoende medier, sparkat ut demokratiorganisationer, fängslat och lamslagit oppositionen. I denna bok från 2014 beskriver journalisten och författaren Sebastian Strangio ingående den maktapparat som Hun Sen byggt upp under tre decennier vid makten.

Med stilsäker prosa visar Strangio hur Hun Sens dominans vilar på lika delar korruption och våld. Här skildras också ett internationellt samfund och biståndsaktörer som inte sällan står handfallna inför den kambodjanska regimens maktspråk. För den som vill förstå dagens Kambodja, inte minst i samband med det planerade valet sommaren 2018, är det här given läsning.

Axel Kronholm, reporter 

 

Mannen i Damaskus
Eric Ericson och Susanna Wallstén
(Albert Bonniers Förlag, 2017)

Efter andra världskriget levde en av Nazitysklands värsta krigsförbrytare Alois Brunner ett stillsamt liv i Syriens huvudstad Damaskus där han utvecklade kemiska stridsmedel åt regimen, och födde upp kaniner på taket till sitt hus. Brunner var inte ensam. Vid sidan av Sydamerika var Mellanöstern, särskilt Egypten och Syrien, en region dit flest högt uppsatta nazister sökte sig efter kriget. Där byggde de upp säkerhetstjänster, tortyrkammare och massförstörelse-vapen åt regimerna – samtidigt som de bland arab-diktaturerna fann stöd för sin hatiska antisemitism.

Eric Ericsson och Susanna Wallstén har utfört ett imponerande researcharbete och med collageteknik tecknat ett porträtt av en massmördare som knyter ihop historiens trådar från Auschwitz till dagens massmord i Syrien.  

Mikael Färnbo, reporter

 

The Home That Was Our Country
Alia Malek
(Avalon Publishing Group, 2016)

I början av den arabiska våren, när allt såg ut att plötsligt vara möjligt, återvände Alia Malek till Damaskus för att restaurera sin mormors gamla lägenhet. Genom att porträttera de människor som genom decennierna bott i byggnaden – från syriska muslimer, kristna, judar, armenier, kurder – speglas landets politiska skiften samtidigt som landet dras ner i en ond spiral av död och kaos.  

Mikael Färnbo, reporter 

 

Skrik tyst så inte grannarna hör
Karin Alfredsson
(Bokfabriken, 2017)

Många har säkert läst deckarserien om kvinnoförtryck med Ellen Elg som huvudperson. Efter att ha arbetat i södra Afrika som biståndschef är Karin Alfredsson åter aktuell med en bok där vi får följa två kvinnors öden. I “Skrik tyst så inte grannarna hör” träffar vi frisörskan Ellinor som flyttar med Roger som ska arbeta med bistånd i Zambia och Loveness, en änka som flyr från fattigdom genom att flytta ihop med Siame som jobbar för svenska biståndsråd. Två kvinnor som tillsammans bryter sig loss från mäns våld och förtryck.

Nu när vi är mitt i #metoo-rörelsen känns boken mer aktuell än någonsin. En viktig bladvändare!

Louise Gårdemyr, reporter

 

Homegoing/Vända hem
Yaa Gyasi
(Penguin Books, 2017)

Samtidigt som vi nås av nyheter från slavhandeln i Libyen 2017 läser jag “Homegoing” av Yaa Gyasi. En bok som skildrar slavhandeln i Ghana på 1700-talet och som sedan tar med oss genom generationer fram till idag.
Effia säljs som brud till en slavhandlare, Esi säljs som slav. De är systrar men har växt upp i olika familjer, i olika byar. Och några generationer senare träffar vi Marcus och Marjorie, i det moderna USA.

Det är en historisk skildring som visar vilka djupa sår som fortfarande finns kvar och påminner oss om att inte glömma bort.

Louise Gårdemyr, reporter 

 

About Looking

John Berger
(Bloomsbury Imprints, 1980)

Tycker att alla böcker som får oss att få upp ögonen för omvärlden (no pun intended) är bra, men också hur vi kan bli medvetna om andras perspektiv och kulturer. Så jag vill föreslå en gammal klassisk bok om konstteori, som behandlar hur vi betraktar vår värld och hur vi blir representerade av varandra rent historiskt. Bra att läsa för alla som jobbar med kommunikation och bistånd och i en globaliserad värld!

Tova Jertfelt, bildredaktör

 

Drömhjärta
Cecilia Samartin
(Bazar Förlag, 2012)

En fantastisk roman att försvinna i. Två flickor växer upp på Kuba strax innan revolutionen. Deras privilgierade liv kommer snart att vändas upp och ner, men banden emellan dem kan inte brytas. Cecila Samartin roman är en bästsäljare världen över och hon skriver om ett Kuba som inte går att värja sig emot, med ett språk väller in över bokens sidor. Det koloniala överklasslivet för ett fåtal priviligerade får en brutal ände, och de två kusinernas liv tar helt olika inriktning. Nora flyr till USA men kan inte glömma sin kusin Alicia och Kuba, och till slut bestämmer hon sig för att återvända och leta upp Alicia.

Ylva Bergman, chefredaktör

 

 Alla människors lika värde

Göran Burén.
(Celanders, 2017)

En intressant djupdykning i samhällsdebatten i Sverige och hur tongivande svenska debattaörer diskuterade kring och efter Israels bildande och hur palestiniernas ödet samtidigt osynliggjordes. Författaren går igenom texter från debattatörer, ledarskribent och framstående författare som besöker eller engagerar sig Israel under landets första decennier, och fram växer ett osynliggörande av det som “de andre” araberna/palestinierna drabbades av i samband med att al-Naqba, då cirka 700 000 palestiner utvisades och flydde från området. Opininonen var i Sverige till en början starkt israelvänlig. En liknande betraktelse finns i den israeliska journalisten Ari Shavits bok “The Promised land”, där nybyggarna som anläder till dåvarande Palestina under det brittiska mandet, inte noterar de invånare som faktiskt bodde där.

Ylva Bergman, chefredaktör

 


Tips i samarbete med Världslitteratur.se

Maria Bergstrand, redaktör för världslitteratur.se, kan ge ytterligare några julklappstips.

Tre starka romaner

Flera romaner med öden som rymmer kärlek och grymhet, mot bakgrund av skildringar av historiska skeenden, har kommit i höst. Här är tre exempel:

Stanna hos mig
Ayobami Adebayo
(Piratförlaget, 2017)

Yejide och Akin träffads under en studentdemonstration 1981 och blir blixtförälskade. Men barnlösheten föder problem. Uppmärksammad debut av nigeriansk författare.

 

Den yttersta lyckans ministerium
Arundhati Roy
(Brombergs, 2017)

Anjum, en transkvinna, som i Indien kallas hijra bygger så småningom ett Guest House på kyrkogården där alla utstötta är välkomna. Författaren har, efter 20 år av politiskt engagemang, debatt och aktivism, skrivit en myllrande roman där många röster få höras.

Skönhet är ett sår
Eka Kurniawan
(Nilsson förlag, 2017)

Denna indonesiska berättelse inleds på en kyrkogård då en kvinna reser sig upp ur sin grav efter att ha varit död i 21 år.

 

 


 Två maffiga tidskriftsnummer

Litterära världsarv

Tidskriften Karavans nyligen utkomna 25-årsjubileumsnummer med klassikertema: litterära världsarv, har redan kallats ”ett av de vackraste och mest innehållsrika tidskriftsnummer som skådats”.

Freeman's : den nya litteraturens framtid
(Polaris, 2017)

Den amerikanske redaktören John Freemans tidskrift startades 2016 och i detta nummer finns bidrag från 29 författare. Ett öppet fönster mot den samtida och framtida världslitteraturen.

 

 


 Två fina barnböcker

Nattens mun
Cristino Wapichana
Illustratör: Graça Lima
(Hjulet, 2017)

Kupai och hans kompis upptäcks när de olovandes tagit sig upp till Åskklippan. På kvällen berättar pappa sagan om Nattens mun. Men vad är det egentligen? Författaren tillhör själv ett urfolk i nordvästra Brasilien.

Den vackra fågeln och regnet
Text och illustrationer: Véronique Tadjo
(Epix, 2017)

Äntligen kommer regnet! Härlig bok om vikten av vatten. Från 3 år och uppåt.