Go to main navigation
Kambodjafilm ny.jpg

Celine Tran i filmen "Jailbreak" från 2017.

Foto: Kongchak Pictures

KULTUR

Här är actionkomedin alla i Kambodja pratar om

En porrstjärna, några hiphopare, kampsport, snyggt foto och en rejäl dos humor. Det är receptet för filmen ”Jailbreak”, som beskrivs som en milstolpe för kambodjansk film.

Premiärkvällen bjöd på en riktig show. På röda mattan utanför biografen iscensatte ett gäng stuntmän ett fängelseupplopp. Slagsmålsstilen var förstås den kambodjanska kampsporten bokator. Undertiden uppträdde rap-duon Khmeng Khmer, som också medverkar i filmen, och vid sidan av det hela kunde man testspela det nya tv-spel som släpptes i samband med biopremiären av filmen.

Medan det i Hong Kong, Japan och Thailand länge producerats actionfilmer har kambodjanska filmstudios inte haft något större genombrott i genren. Billiga skräckfilmer dominerar utbudet, men Jailbreak är en mycket ambitiös satsning med både lokala och internationella skådespelare.

Den franska före detta porrskådespelaren Celine Tran spelar gängledaren ”Butterfly”, och den fransk-kambodjanska actionkoreografen Jean-Paul Ly spelar en utländsk polis som plockats in för att hjälpa den kambodjanska polisen eskortera den högt uppsatte och kriminelle affärsmannen ”Playboy” (spelas av Savin Phillip) till det ökända Prey Khla-fängelset. Väl inne i fängelset stöter poliserna på problem när flera olika rollfigurer sammanstrålar för att försöka mörda ”Playboy”.

Viktigt med humor

Den italienska regissören Jimmy Henderson säger till Phnom Penh Post att han var noga med att studera vad den kambodjanska biopubliken uppskattade för filmer. Det visade sig att humor, mer än något annat, är det som drar folk till biograferna.

– Jag pratade med folk som sa att de bedömer en film utifrån antalet roliga scener. Så vi försökte göra filmen så bred som möjligt med resurserna vi hade. En del kanske gillar action, men de som gillar komedier kommer inte att gå och se den om den inte också är rolig, säger han.

Om filmen verkligen gör succé återstår att se, men i kambodjansk media talas det redan om den som en milstolpe i kambodjansk filmkonst. Filmskaparna hoppas att uppståndelsen ska lyckas ta filmen utanför landets gränser, till marknader som Thailand, Malaysia, Burma och kanske också Kina.

Axel Kronholm