Go to main navigation
Maputu Quiz illustration Tova Jertfeldt ©Tova Jertfelt 2018
Ingen republicering utan tillåtelse

I korsningen mellan gatorna Mao Tse Tung och Kim Il-Sung ligger en pizzeria och en skönhetssalong.

Maputo Map Quiz – testa dig själv, vilka känner du igen?

”Ska vi ses på pizzerian i hörnet Mao Tse Tung – Kim Il-Sung, eller ska vi ta den på Ho Chi Minh?” Ja, det är nog bara i Moçambiques huvudstad Maputo som man kan lämna just den vägbeskrivningen.

I staden Maputo, som under den portugisiska kolonialtid (fram till 1975) för övrigt hette Lourenço Marques, har världens kommunister, revolutionärer och befrielseledare fått ge namn åt många av stadens gator, inte minst i de rikaste delarna av Maputo. En vanlig promenad i centrum tar dig längs Ho Chi Minh, tvärs över Karl Marxi innan du svänger vänster på Lenin, för att sedan ta till höger igen på Mao-Tse-Tung.

Faktum är att det bara är en enda västerländsk, icke-kommunistisk ledare som gått ge namn åt en gata i Maputo och det är Olof Palme. Avenida Olof Palme ligger inklämd mellan Karl Marx och Avenida Vladimir Lenine. Frågan är vad Palme skulle ha tyckt om sällskapet.

Men Maputos riktiga stjärnmöte är ändå korsningen mellan giganterna Mao Tse Tung och Kim Il-Sung. I dess ena hörna ligger den ovan nämnda pizzerian, i en annan finns en skönhetssalong.

Hur känns det att jobba på gata med ett sånt namn undrar jag, men Mariza som jag möter utanför skönhetskliniken är helt oförstående:

– Vilka de är? Nej, det har jag igen aning om svarar hon och det är uppenbart att hon tycker att min fråga är den mest korkade idag. Och lika ointresserade är de andra jag frågar.

Men det finns faktiskt ett ställe i samma korsning där man åtminstone borde veta lite mer. För – och det här känns mer än ironiskt – så ligger faktiskt det amerikanska kulturcentret Martin Luther King Culture Center, faktiskt i samma korsning(!). Adressen är Av. Mao Tse Tung, 542. Där utanför anger en stor skylt att det är förbjudet att fotografera. Grinden är dock rejält tillbommad. Kanske vill man vara riktigt säker på att ingen Mao eller Kim slinker in oanmäld?

David Isaksson