Go to main navigation
höstens globala filmer 2017 omvärlden

Följ med till 1970-talets Kambodja, träffa bilmekaniker i Ouagadougou eller lär dig mer om hur vi kan sluta slösa med jordens mat.

Foto: Illustration: Louise Gårdemyr/Pixabay

KULTUR

OmVärlden tipsar: Höstens globala filmer

Hösten är här, det får vi nog konstatera. Och vad passar inte bättre än att krypa upp i soffan eller gå på bio och se en film som samtidigt ger omvärldskoll. OmVärlden guidar dig till sju av höstens globala filmer.

Girlpower på bilmekanikerskolan i Burkina Faso. Foto: Folkets Bio

1. Ouaga Girls

Genre: Dokumentär
Regissör: Theresa Traroré Dahlberg
Visas: på bio ett fåtal gånger till samt på Svt senare i höst

I den här filmen får du möta ett gäng tjejer i 20-årsåldern som är elever på en bilmekanikerskola i Ouagadougou i Burkina Faso. Du möter också olika samhällsproblem såsom hög ungdomsarbetslöshet och får även en historisk återblick. Tjejerna är inne på sitt sista skolår och funderar mycket på framtiden och samhällets förväntningar. Många tankar om drömmar och rädslor som går att relatera till, placerade i en kontext och i ett land som många av oss kanske inte har jättebra koll på. En härlig kombo av girlpower och feelgood med en kunskapsboost på köpet.

Kuriosa: regissören Theresa Traroré Dahlberg har delat sin uppväxt mellan Öland och Burkina Faso. Hon har även regisserat den internationellt hyllade ”Taxi Sister”.Ny klimatfilm med Al Gore vill visa att det fortfarande finns hopp. Foto: Paramount Pictures

2. An Inconvenient Sequel: Truth to Power 

Genre: Dokumentär
Regissör: Bonni Cohen och Jon Shenk
Visas: på bio från och med 17 november

För mer än 10 år sedan bidrog filmen ”En obekväm sanning” (An inconvenient truth) till att klimatförändringar blev ett hett debattämne på den globala agendan. Nu fortsätter Al Gore att få oss att vakna upp och tänka till kring detta aktuella och viktiga ämne. Uppföljaren är ingen domedagsprofetia utan vill istället visa att steget till en energirevolution inte är långt – att det fortfarande är möjligt att övervinna de hot klimatförändringarna för med sig. Kanske inte så mycket nytt innehåll för den redan insatta men en film som genom konkreta exempel både upprör och inspirerar. 


 

En kamp för kvinnors rättigheter och demokrati i tunisiska "Skönheten och Odjuren". Foto: Folkets Bio

3. Beauty and the dogs 

Genre: Drama
Regissör: Kaother Ben Hania
Visas: på arabisk filmfestival i Malmö 6 oktober och på bio från och med 8 december

Ett tunisiskt drama, baserad på en sann historia, som synliggör kvinnors kamp i Tunisien. Myriam, en ung student är ute och dansar  en kväll. På väg hem blir hon våldtagen av tre poliser. Vi får sedan följa henne i hennes kamp för rättvisa. Det är en samtida skildring av situationen i Tunisien och filmen blir en del av en större debatt om demokrati och kvinnors rättigheter.

"Beauty and the dogs" (på svenska: "Skönheten och odjuren") är en samproduktion mellan tunisiska, franska och svenska aktörer.  Bland annat har den fått stöd av Svenska Filminstitutet och fick 2015 ett anslag av den arabiska filmfestivalen i Malmö. 


 

Pablo Neruda bjuder på poesi och polisjakt i Chile. Foto: Panoramica/Edge Entertainment

4. Neruda

Genre: Drama
Regissör: Pablo Larraíns
Visas: på bio sedan den 22 september

Pablo Neruda, en av världens mest inflytelserika chilenska poeter under 1900-talet, porträtteras nu på vita duken i filmen "Neruda". Förutom poet var han även senator och medlem i kommunistpartiet. När ett förbud mot kommunism infördes 1948 var Neruda tvungen att gå under jorden. Det är under den här perioden vi i filmen träffar Neruda som jagas av polisen Peluchonneau. En snyggt gjord polisjakt som också blir en slags symbol för frihet.


 

70-tal i Kambodja: femåriga Loung Ung tränas till barnsoldat. Foto: Netflix

5. First they killed my father

Genre: Biografiskt drama
Regissör: Angelina Jolie
Visas: på Netflix sedan den 15 september

Här skildras den kambodjanska författaren och aktivisten Loung Ungs historia om hur hon överlevde de röda khmererna på 1970-talet. Genom hennes ögon lär vi känna Kambodjas mörka historia. Vi möter Loung Ung som femåring där hon tränas till att bli barnsoldat samtidigt som hennes familj gör allt för att hålla ihop.

Kuriosa: Filmen baseras på boken ”First they killed my father: A daughter of Cambodia remembers”. Angelina Jolie har tillsammans med Loung Ung skrivit filmmanus. 


 

I Wasted! kan du få tips på hur du kan förändra ditt handla-laga-äta-mat-betende. Foto: Zero Point Zero Films

6. Wasted! The story of food waste

Genre: Dokumentär
Regissör: Anna Chai och Nari Kye
Visas: på Stockholms internationella filmfestival 8-19 november samt på on-demand-tjänster från och med den 13 oktober

En tredjedel av maten vi odlar för att sedan konsumera äts inte – utan slängs. Samtidigt svälter 800 miljoner människor runt om i världen. "Wasted!" gestaltar detta samtida globala problem och ger förslag på enkla förändringar som gör att vi kan använda mer av maten och göra fler människor mätta. Vi möter bland annat stjärnkockar som förvandlar matrester till matkreationer. Filmens mål är att förändra hur vi köper, lagar, äter och återvinner mat och istället få oss att tänka miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbart.


 

Just nu i Syrien? Foto: Scanbox

7. Insyriated

Genre: Krigsdrama
Regissör: Philippe van Leeuw
Visas: på Stockholms internationella filmfestival 8-19 november samt på bio i början av nästa år

I "Insyriated" skildras krigets Syrien genom en familj som blir fångar i sin egen lägenhet. Huvudperson är Oum Yazan, trebarnsmamma, som gör allt för att göra deras hem till en trygg plats för hennes familj och grannar. Bomber hotar att förstöra huset, innergården är ingen säker zon, inbrottstjuvar försöker utnyttja situationen – men rutinerna i Yazans hem upprätthåller hopp om ett liv efter kriget.

Louise Gårdemyr