Go to main navigation
oscarsfilmtanna.jpg

Marie Wawa i rollen som sig själv.

Foto: Tanna (2016)

KULTUR

OmVärldens guide till Oscarsgalan

Det är inte bara Hollywoodrullar som är nominerade inför söndagens gala – här är de utländska filmerna som du bör ha koll på.

Bästa icke-engelskspråkiga film

The Salesman
Land: Iran
Språk: Persiska
Regi: Asghar Farhadi

Ranaa och Emad är mitt uppe i repetitioner av Arthur Millers pjäs ”En handelsresandes död” när de flyttar in i en ny lägenhet, ovetande om att den tidigare hyresgästen påstås ha varit prostituerad. En kväll dyker en av den tidigare hyresgästens klienter upp när Ranaa är ensam hemma, och vad som sedan händer vänder upp och ner på parets fridfulla liv. Asghar Farhadi ligger bakom tidigare succéer som ”A Separation” och ”The Past”, och hans nya film har bland annat beskrivits som ”en fint slipad diamant av neorealistisk spänning”.

Tanna
Land: Australien/Vanuatu
Språk: Nauvhal 
Regi: Martin Butler and Bentley Dean

På ön Tanna i Stilla havet utspelar sig en Romeo och Julia-liknande historia, baserad på verkliga händelser, om ett ungt par som bestämt sig för att trotsa sina föräldrars önskemål och följa kärleken. Filmen har vunnit flera priser såsom Award Pietro Barzisa på filmfestivalen i Venedig. Best Animated Short Film.


Bästa animerade kortfilm

Blind Vaysha
Land: Bulgarien

Filmen baserar sig på en berättelse från den välkända bulgariska författaren Georgi Gospodinov, och handlar om en flicka som ser det förflutna genom sitt vänstra öga och framtiden genom sitt högra. Theo Ushevs "Blind Vaysha" har andats nytt liv i den bulgariska traditionen av animerad film. Under dess guldålder, mellan 60 och 90-talet, visades bulgariska animerade filmer ofta på världens främsta filmfestivaler och plockade hem prestigefyllda priser. Efter en svacka på drygt två decennier verkar dock landets tradition av animerad film vara inne i en comeback. Ett annat exempel är ”The Golden Apple”.

Bästa kortfilm

Sing
Land: Ungern
Regi: Kristof Deák och Anna Udvardy

”Sing” utspelar sig 1991 och berättar historien om en flicka som flyttar till en ny grundskola och blir medlem i skolans prisbelönta kör. Det är den första ungerska kortfilm att nomineras för bästa kortfilm sedan István Szabó:s ”Koncert" år 1963.


Axel Kronholm