Go to main navigation
Petra Cavini

Petra Cavini vill fortsätta väcka intresset hos andra inom livsmedels- och restaurangbranschen.

Foto: Pressbild

KULTUR

Petra Cavini: ”Vad kan man äta då? Grönsaker?”

Petra Cavini är förskolekocken som gått från köttentusiast till vegoinspiratör. Hon driver även den framgångsrika bloggen Happy food by Petra.

Varför väljer du att laga hållbar mat? 

– Det hela går tillbaka två år i tiden då jag plötsligt blev träffad av en oanad blixt. För er som inte känner mig så väl var jag på den tiden en sann kött- och gräddentusiast. Som dessutom ovanpå det hade ett enormt intresse för matlagning. Att jag en dag skulle komma att bli en vegoinspiratör fanns alltså inte på kartan. Trodde jag i alla fall.

– Efter ett, med tanke på min ringa ålder lite oroväckande besked från husläkaren fick jag bland annat rådet att trappa ner på intaget av animalisk föda. Jaha, tänkte jag. Vad kan man äta då? Grönsaker?

– Jag började att undersöka saken och i takt med att det ena ledde till det andra kom jag mer och mer in på inte bara vilka hälsofördelar det var med en växtbaserad kost. Utan också vilka förödande konsekvenser vår orimliga köttkonsumtion hade på klimatet. Det tog mig en natt. En intensiv natt där jag tvingade mig stirra verkligheten i vitögat. Sedan var jag mer än övertygad. Bestämd att jag inte enbart skulle dra mitt strå till stacken genom att börja äta helvegetariskt. Utan också göra precis allt jag kunde för att få min omgivning att förstå det jag precis kommit till insikt med. Jag menar, som matintresserad och med passion för att skriva kände jag ett direkt ansvar. 

Vad är dina tankar om framtiden?

– I framtiden ser jag absolut inte mig själv arbeta som kock på det vis jag gör idag. Utan mer att mitt arbete till fullo fokuserar på att sprida medvetenhet och väcka intresset hos andra inom livsmedels- och restaurangbranschen. För tillfället går jag mycket i tankarna att börja gästspela på hemkunskapslektioner runt om på skolor, ha inspirationsföreläsningar med andra skolkockar och liknande uppdrag. Jag tror på att vi bör arbeta mot en mer långsiktigt lösning och är därför övertygad om att allt vårt krut bör läggas på att rikta den yngre, ännu oförstörda generationen mot ett mer hållbart levenetänk.

– Något annat som också fascinerat mig ohyggligt mycket är mat i rymden. Det vill säga om vi människor nu eventuellt vill kolonisera Mars. Att baserat på odlingsmöjligheter få vara med och arbeta fram ett substitut och olika anrättningar vore ju sjukt häftigt! 

– Vad gällande den globala matproduktionen är det ett faktum att vi bör fokusera på att framställa mer vegetabiliska substitutmöjligheter. Så det är också det jag vill tro på för framtiden. Om vi fortsätter producera animaliska livsmedel i samma kopiösa utsträckning som idag ligger vi snart mycket pyrt till. 

Vilken är din favoritingrediens?

– Svår fråga då det går i perioder. Nu med höstsäsongen i åtanke är det främst kantareller. Också alla olika typer av kål! Lättillgängligt för oss svenskar vilket också sparar på klimatet.

Vad har du för tips till den som vill laga hållbar mat?

– Att våga be er omgivning om hjälp! Ni har säkert någon eller några vänner som äter växtbaserat. Fråga om inte de har lust att följa med er till en välsorterad matbutik där de får guida er igenom en storhandling. Allting blir så mycket enklare när man vet hur mycket olika substitut det finns och var i butiken en kan finna dem. Ett tips är också att gå med i olika facebookgrupper. Både för motivation och inspiration. 

Berätta om receptet - varför valde du just detta recept?

– Detta är ett recept som ligger mig oerhört varmt om hjärtat då det är baserat på min farmors kålpudding, vilken är världens godaste! 

Foto: Petra Cavini

Farmor Ullas veganska kålpudding med gräddsås och rårörda lingon

250 gram sojafärs (t.ex. anammas)
1/2 vit kålhuvud
1 msk sojamjölk
1 tsk noegg/2 msk vatten
1 tsk malen kryddpeppar
1 krm vitpeppar
1 krm muskot
Salt

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Grovhacka vitkålen och skölj av. Stek sedan länge på låg temperatur i generöst med mjölkfritt smör. Tillsätt kryddorna samt salt utifrån eget tycke. Jag personligen föredrar mycket sälta till vitkål. När vitkålen börjat bli mör tillsätter du sojamjölk som får stuva och samtidigt binda kålen lite. Låt reducera.
3. Ta vitkålen från plattan och låt svalna.
4. Blanda no egg tillsammans med otillagad sojafärs. Häll sedan över till vitkålen och rör om.
5. Placera kål- och färsblandingen i en lämpad form och pressa med hjälp av en slev. Eftersom jag föredrar att min kålpudding ska kunna vändas upp ur ner ur formen pressar jag med hjälp av plastfolie och en vinflaska jag låter vila över horisontellt. Låt vila i kylen cirka 60 minuter.
6. Grädda sedan i ugn ca 30 minuter.
7. Serveras med potatis, gräd*sås och rårörda lingor.

Vegansk gräd*sås
4 dl matlagningsgrädde, soja
2-3 tsk kinesisk soja
2-3 tsk maizena

Koka upp matlagningsgrädde samt soja. Tillsätt successivt maizena tills att det såsen börjar tjockna. Ta från plattan och låt svalna.

För fler recept av Petra Cavini - spana in hennes blogg här.

Maria Osvalds Lundin

Louise Gårdemyr